fbpx

Fazekas Sándor: a kistelepüléseken is megélhetést biztosító vidékpolitikára van szükség

Írta: - 2014 március 14.

Fazekas Sándor: a kistelepüléseken is megélhetést biztosító vidékpolitikára van szükségTiszaroff, 2014. március 13., csütörtök (MTI) – A jövőben is olyan vidékpolitikára van szüksége Magyarországnak, mely biztosítja a kistelepüléseken élők megélhetését és boldogulását – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter Abádszalók és Tiszaroff közös ivóvízminőség-javító programjának csütörtöki alapkőletételén, Tiszaroffon.

Fazekas Sándor „lényeges és szükséges” beruházásnak nevezte a két Jász-Nagykun-Szolnok megyei település együttműködésével létrejött projektet. A vidéken lakók is elegendő adót fizetnek ahhoz, hogy a kisebb önkormányzatok számára önerőből megvalósíthatatlan fejlesztések hiányzó részét a magyar állam magára vállalja – tette hozzá.

Rámutatott: az elmúlt négy évhez hasonlóan a jövőben is olyan vidékpolitikára van szüksége Magyarországnak, mely a helyi adottságokra építve munkahelyeket teremt és biztosítja a kistelepülések lakóinak nagyvárosokkal egyenértékű életminőségét.

A miniszter szerint a most induló projekttel új fejezet kezdődik Tiszaroff történetében, a beruházás lendületet ad a község további fejlesztéseihez és közmű-korszerűsítéseihez. A műemlékekben gazdag Tiszaroff felvirágoztatásához a kormány és a vidékfejlesztési tárca támogatását ígérte. Kamarás Zsolt polgármester közölte: az Európai Unió és a magyar állam több mint 442 millió forint pályázati forrást biztosított a félmilliárd forintot meghaladó összköltségű projekthez.

A napokban kezdődő munkálatok részeként Tiszaroffon és Abádszalókon is új, mélyfúrású kutat létesítenek, felújítják a vízmű telepeket és víztornyokat, továbbá korszerűsítik és bővítik a víztároló medencéket. Emellett a szakemberek elvégzik az ivóvíz vas-, mangán- és ammóniummentesítését, valamint összesen mintegy 8 kilométer hosszon megtisztítják a vezetékhálózatot.

A program eredményeként a két település vízminősége a legszigorúbb környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat is teljesíti majd.

MTI 2014. március 13.