fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2021/01. lapszám cikke - 2021 január 09.

Kukorica

A betakarítás végéhez érve az áremelkedés lendülete megtörni látszik, a nemzetközi irányadó tőzsdék jegyzéseit megjelenítő görbék kisimultak, ’oldalazásba’ kezdtek. Úgy tűnik, a piaci szereplők keresik az utat, vajon a jövőben milyen irányba mozdulnak el az árak.

Talán nem lehet meglepő az árakban bekövetkezett korrekció: egyrészt az év végéhez közeledve a piaci szereplők tradicionálisan elkezdték zárni a pozíciókat, melyek következményeként csökkent a forgalom; másrészt a betakarítás végéhez érve lényegesen pontosabb képet láthatunk, hogy kínálati oldalon miből is ’gazdálkodhat’ a világ a 2020/2021-es gazdasági évben.

 

Kukorica, 2020. december, CBOT
Kukorica, 2020. december, CBOT

Kukorica, 2021. január, MATIF
Kukorica, 2021. január, MATIF

 

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA)december 10-én megjelent szokásos havi riportja szerint a világon 1143 millió tonna kukoricatermést takarítottak, illetve takarítanak be az aktuális gazdasági évben. Amennyiben ez az adat valósággá válik (tehát a déli féltekén is a prognózisoknak megfelelő mennyiség kerül betakarításra február–április között), úgy a 2016-os év rekordját megdöntve, a 2020/2021-es évben következhet a valaha mért legnagyobb kukoricatermés.

Ráadásul a legnagyobb termelő és egyben exportőr USA fizetőeszköze, a dollár az elmúlt időszakban folyamatosan gyengült az euróval és a rubellel szemben, melynek következményeként az amerikai kukorica versenyképessége valamelyest romlott a versenytársakéhoz képest.

Az EU irányában legnagyobb volumenű exportot bonyolító Ukrajna várható termését az előző hónaphoz képest a fenti riport 1 millió tonnával javította, így az elmúlt évektől elmaradó kukoricamennyiséget (29,5 millió tonna) betakarító keleti szomszédunk továbbra is tekintélyes árualappal, közel 24 millió tonnányi eladó kukoricával van jelen a nemzetközi gabonapiacokon.

Összegezve, a kínálat nem tűnik annyira szűkösnek, hogy az feltétlenül indokolná a bekövetkezett, közel 30%-os kukoricaár-emelkedést. A betakarítás elején érkezett intenzív kereslet, melynek hátterében több tényező mellett az erőteljes kínai vásárlási szándék állt, decemberre mérséklődött. Kérdés, hogy 2021-ben milyen aktivitásra számíthatunk a világ második legnagyobb kukoricatermelőjétől.

Magyarországon a betakarítás a végéhez közelít. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november 25én megjelent állapotjelentése szerint a vetésterület 96%-án a gazdák már befejezték a betakarítást, hektáronként átlagosan 8,6 tonna hozam mellett, mely továbbra is kiemelkedően jó adatnak számít. A nemzetközi piaccal párhuzamosan december közepére belföldön is csökkent az érdeklődés mind a vevői, mind az eladói oldalon. Úgy tűnik, az öszszes olyan tétel gazdát cserélt, melyet 2020. évi értékesítésre szántak. Az elmúlt hónapok aktivitása alapján azonban kijelenthető, hogy az előző évekhez képest vélhetően nagyobb mennyiség adásvétele történt meg a szezonban.

 

kukoricatesmés felhasználása és a készletek alakulása táblázat

 

Búza

Alapvető elmozdulás a világszintű adatokban nem következett be az aktuális USDA-riport számai alapján. Egyedüli említésre méltó változás a fentebb, a kukorica kapcsán már említett Kína felhasználásában következett be, amely mennyiség 3 millió tonnával emelkedett az előző havi előrejelzés adataihoz képest. Úgy tűnik, nem csupán a kukorica- és szójafogyasztás emelkedik a Föld legnépesebb országában, hanem a búza iránt is növekednek az igények.

 

Búza, 2021., MATIF
Búza, 2021., MATIF

Búza, 2021., CBOT
Búza, 2021., CBOT

 

Az elmúlt napok legnagyobb visszhangot kiváltó híre Oroszországból érkezett. A kontinensnyi ország, mint azt már oly sokszor tette a közelmúltban, ismét belengette az exportvámok esetleges újbóli bevezetését, indokként a felfutó élelmiszerár-infláció visszaszorítását megjelölve. Oroszország a világ vezető búzaexportőre, így amennyiben vámot vet ki a közel 40 millió tonna árualapra, az emelheti a nemzetközi árakat. Magyarországon az őszi időjárás nem kedvezett a vetéseknek, ennek következtében úgy tűnik, tovább csökkent az őszi búza vetésterülete, ráadásul az elvetett területek jelentős része csak igen későn került a talajba, így ezekről a területekről a gazdák gyengébb hozamokat várnak.

 

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató