fbpx

Öntözés: íme, egy tökéletes példa arra, mi a teendőnk

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 22.

Mindössze 11 hónap kellett ahhoz, hogy Dunapatajon, az Új Élet Kft.-nél létrehozzák azt az új öntözőrendszert, amely máris megvédte az idei súlyos aszálytól a gazdaság 100 hektár kukoricaültetvényét. Nem csoda, hogy a nettó 130 milliós beruházás átadása kisebb ünnepéllyé terebélyesedett szeptember 20-án.

Dusnoki Csaba
Dusnoki Csaba (Horizont Média, Kohout Zoltán)

A hazai mezőgazdaság legeredményesebb és legelőremutatóbb kezdeményezései közé tartozik a 2018-ban elindított öntözésfejlesztési program. Az évi 17, így 10 éven át 170 milliárddal támogatott fejlesztési időszak gyümölcsei máris megmutatkoznak: sorban adják át a kisebb-nagyobb létesítményeket, és sorra alakulnak az öntözési közösségek is.

Jobb hozamot érlel

A legfrissebb ilyen hír az Új Élet MG Kft. háza tájáról érkezett. A Dusnoki család lenyűgözően szép dunapataji gazdaságában szeptember 20-án adták át a nettó 131 millió forintos, összesen 587 méteres, 24 óra alatt akár 94 hektár 7,11 milliméteres öntözésére alkalmas pivot center lineár berendezést. Miután az idei nyáron újra megmutatta pusztító erejét a klímaválsággal érkező hőhullám és aszály, Dusnoki Csaba, a fiatal agrármérnök, társtulajdonos, a beruházás megálmodója és megvalósítója joggal bízik abban, hogy a GPS-es, távirányítással és programozhatóan működő és tápanyag-utánpótlásba is bevonható öntözőmű révén hamarosan az öntözetlen táblákhoz képest messze jobb hozammal zárják majd az aratást.

öntöző rendszer távirányításKözös gombnyomással indul a mobiltelefonról is vezérelhető új öntözőrendszer. Képünkön Zászlós Tibor (alelnök, NAK), Dusnoki Csaba, Feldman Zsolt (államtitkár, AM) és Láng István (főigazgató, BM OVF)

Sikeres program, gyors végrehajtás

Az átadón Zászlós Tibor, a NAK alelnöke hangsúlyozta: ez a sikeres program is igazolja, hogy az európai és hazai támogatások révén sikeres állami öntözésfejlesztési program segíti előre a gazdaságok versenyképességét, jövőtervezését, s öröm, hogy ebben már a fiatalok ambíciói is megjelennek.

A szakminisztérium államtitkára a fejlesztésben annak a klisének egy újabb cáfolatát látta, hogy a magyar termelő „mindig panaszkodik”. Hozzátette: máris 70 öntözési közösség alakult, s további 60 vár bejegyzésre, mindezzel pedig máris 35 ezer hektárral nőtt-nő az öntözött területek mennyisége. Feldman Zsolt szerint a Dusnoki-gazdaság gyorsan végrehajtott, korszerű és versenyképességet biztosító beruházása abban is modellezi az állami program hatékonyságát, hogy igazolja: a múlt bonyodalmas eljárásaival ellentétben ma már lehet gyorsan és hatékonyan végigvinni egy öntözésfejlesztési kivitelezést.