fbpx

A 2013. év gazdálkodási tapasztalatai a Dél-Alföldön

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 09.

Interjú Dr. Mikó Péter Pál fiatal gazdával

Dr. Mikó Péter 2010 óta gazdálkodik Mélykúton, Bács-Kiskun megye déli részén. Az idei évben 33 hektáron termelt őszi káposztarepcét, őszi árpát, és kukoricát.

Tavalyi beszélgetésünk óta történt jelentős változás a gazdaságában?

Lényegi változás nem volt. Repcét, árpát és kukoricát vetettem a 2012/2013-as gazdasági évben, napraforgóvetésem az idei évben nem volt.

A korábbi évek kudarcai után idén már ipari mák vetését sem terveztem.

Hogyan alakult az idei év?

A csapadékos tél után jobbra számítottam. Bár tél végén volt elég nedvesség a talajban, az elhúzódó tél (márciusi hó) utáni hirtelen felmelegedés, és az átlagosnál szárazabb április hátráltatta mind a repce, mind az őszi árpa fejlődését.

Áprilisban pont az intenzív fejlődés szakaszában szomjaztak a növények.

A repcében az erőteljes és többszöri bundásbogár betelepülés is jelentősen rontotta a várható termésszintet.

A térségben egyébként a bundásbogár számos termelőnek komoly problémát okozott.

Ennek eredményeképp a közel 10 hektár repcémből 2 hektáron gyakorlatilag nem tudott termést kötni a növény, így 10 hektár átlagában csak 1,7 tonnás termést takaríthattam be.

A kukoricám nagyon biztató képet mutatott még júniusban is, két csövet hozott minden tő, így szinte biztos voltam a 10 tonna közeli termésben.

Sajnos az időjárás keresztülhúzta számításaimat, két és fél hónap csapadék nélkül múlt el, így a várható hozamban jelentős visszaesés következett be, amit a jelenlegi felvásárlási árak tovább tetéznek.

 

Könnyebb a gazdálkodás TÉSZ tagként?

Igen, nagy segítség, hogy tagja vagyok egy gabonaértékesítéssel foglalkozó TÉSZ-nek, az apostagi székhelyű Prof-Agro Termelői Csoport Kft-nek.

gabonafélék értékesítését rajtuk keresztül végzem, így a piaci árnál valamivel magasabb értékesítési árat tudok elérni, és az inputanyagok (vetőmag, növényvédőszer, műtrágya) beszerzésnél is kedvező áron tudok vásárolni.

Hogyan tovább?

Bizakodva tekintek a jövőbe, de azt hiszem egy ifjú apának (januárban született a lányom) nem is szabad másként tennie.

A fiatal gazda pályázat kötelezettségvállalásának feléhez érkeztem, és gazdaságom megállja a helyét, még kedvezőtlen évjáratban, és alacsony felvásárlási árak mellett is.

A pályázatban vállalt gazdaságméretet már elértem, kérdés, hogyan tudok tovább növekedni.

Folyamatosan képzem magam – akkreditált szaktanácsadóként és növényorvosként ez kötelességem is – de emellett idén például mezőgazdasági rakodógép és önjáró betakarítógép kezelő végzettségeket is megszereztem.

Remélem jövőre végre az időjárás is kegyes lesz hozzám, és három kedvezőtlen évjáratot végre egy kedvező követ, amihez már csak megfelelő felvásárlási árak kellenének.

 

 

 

 

ADATOK:

Ágazat: növénytermesztés

Gazdaság területe: 33 ha

Alkalmazottak száma: 0

Elnyert támogatások: Fiatal gazdák induló támogatása 2009

Családi állapot: nős

Elérhetőségek:

Név: Dr. Mikó Péter Pál

Lakcím: 6449 Mélykút Malom u. 20/B

Tel.: 30/324-2716

E-mail: [email protected]

Honlap: http://mikopeter.hu/