fbpx

Mi lesz a kicsike neve?

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 16.

A Bosch és a BASF Digital Farming 50–50%-os részesedéssel vegyesvállalati megállapodást írt alá. Ezek szerint a jövőben egyetlen forrásból származó intelligens mezőgazdasági megoldásokat hoznak forgalomba és értékesítenek a globális piacon.

A vegyesvállalati megállapodást 2020. november 10-én írták alá, majd a következő lépés egy kölni székhelyű új vállalat megalapítása lesz. Az illetékes trösztellenes hatóságok jóváhagyását követően erre 2021 első negyedévében kerülhet sor. A két fél megállapodott abban is, hogy nem hoznak nyilvánosságra pénzügyi részleteket.

 

 

Digitális megoldások a gazdáknak

A két vállalat szakértelmének ötvözése a legmodernebb hardver- és szoftvermegoldásokkal könnyebbé és egyszerűbbé teszi a gazdálkodók számára a digitális megoldások előnyeinek kiaknázását.

A Bosch jelentős hardver- és szoftverkapacitással, valamint digitális szolgáltatásokkal gazdagítja a vegyesvállalatot. A BASF Digital Farming saját xarvio™ Digitális mezőgazdasági megoldása olyan automatikus, valós idejű, parcellaspecifikus mezőgazdasági döntéshozó rendszert biztosít a gyomok elleni védekezéshez, mely segítséget nyújt a növénytermesztés optimalizálásában. A rendszer konkrét területekre vonatkozó tanácsokat ad a gazdálkodóknak arról, hogy hogyan termeszthetik növényeiket a leginkább fenntartható módon.

 

Permetezés és takarékosság

„A csúcstechnológiás érzékelőket, intelligens szoftvereket és digitális termékeket használó, összekapcsolt mezőgazdasági gépeknek köszönhetően a jövő mezőgazdasását hatékonyabbá, és egyúttal még környezetbarátabbá tehetjük” – nyilatkozta Andrew Allen, a Robert Bosch vállalat Haszonjárművek és Terepjárók üzletágának felelőse.

„Mindkét vállalat elkötelezett abban, hogy időt, erőforrásokat és anyagi támogatást fektessenek a közös tevékenységükbe, olyan új, fenntartható precíziós technológiák kifejlesztését előidézve, amelyek tökéletesítik a mezőgazdasági gyakorlatot és annak eredményeit” – nyilatkozta Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának elnöke.

 

 

A piacra kerülő első két termék

  • Az Intelligens vetési megoldás (IPS) rendszer, amely továbbfejlesztett digitális intelligenciával támogatja a vetést és a műtrágya felhasználást az előírások figyelembevételével.
  • A Smart Spraying okos permetezési technológia, mely a Bosch kamerás érzékelő technológiáját és szoftverét egyesíti a xarvio termésoptimalizálási platformjával.

Mindkét terméket széles körben tesztelték valós termesztési körülmények között. Az ilyen innovatív precíziós gazdálkodási gyakorlat lehetővé teszi az erőforrások hatékony alkalmazását és a környezetet terhelésének csökkentését.

Ez azt is eredményezheti, hogy kisebb mértékű növényvédelmi beavatkozásra lesz szükség. A Smart Spraying technológia kísérletei során tapasztalható volt, hogy akár 70%-kal kevesebb mennyiségű gyomirtó szerre volt szükség.

A precíziós megoldás elindítása 2021-ben várható a piacon, korlátozott számú géppel.

Forrás és fotó: BASF Hungária, sajtóközlemény