fbpx

Control Union: 2002 óta a magyar mezőgazdaság szolgálatában és 100 éve a minőség-ellenőrzési piacon

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 január 08.

A Control Union ellenőrző szervezetek és laboratóriumok világszintű hálózata. Szakterületünk a független áruvizsgálat. Teljes szolgáltatáscsomagot kínálunk 2002 óta önálló irodával, ISO 17025 szabvány alapján akkreditált laboratóriummal.

 

Rekordra készül az agrárium a kukoricatermésben

A 2020-as évben rekordtermést prognosztizált az Agrárminisztérium. A megfelelő minőségű kukorica iránti igény valamennyi felhasználási területen megmutatkozik, és a prognózisok alapján a megtermelt mennyiség elengedő lesz a haza feldolgozóipar számára. A vártnál nagyobb hozam az időben érkezett csapadéknak is köszönhető, ami egyben veszélyt is rejt magában. Az elvárt hozam megtermeléséhez elengedhetetlen, hogy a gazdák különösen nagy gondot fordítsanak a tarlómaradványok mielőbbi beforgatására, megsemmisítésére. A magágy nem megfelelő előkészítése, a felszínen hagyott növényi maradványok a mikotoxin-termelő gombák növekedéséhez kedvező közeget biztosíthatnak, ami elkerülendő.

A mintavételezés helyes végrehajtása alapvetően fontos a tétel szennyezettségének objektív megítéléséhez!

A takarmányok hatósági mintavételezésére és vizsgálatára a 152/2009/EK rendelet előírásai vonatkoznak. Ez a rendelet szabályozza, hogy mely minták tekinthetőek reprezentatív mintáknak.

 

HPLC készülék
HPLC készülék, toxinmeghatározáshoz

 

A mikotoxin-szennyezettség nem egyenletesen oszlik el a tételben, ezért fontos, hogy a mintavételi pontok száma szigorúan a szabványban rögzítettnek megfelelőn kerüljön meghatározásra, valamint a minta kellően homogén legyen. Egy tételen belül a mikotoxinok jellemzően egyenetlen eloszlásúak, azaz gócokban helyezkednek el. Ahhoz, hogy egy tétel szennyezettségére vonatkozóan reprezentatív eredményt lehessen kapni, a tételből több helyről kell mintát venni.

 

A kukorica minőségének meghatározására különböző fizikai és kémiai vizsgálatok alkalmasak

A kukorica esetében kiemelt fontossággal bír a fentieknek megfelelően a toxin, valamint a nedvesség meghatározása a beltartalmi vizsgálatok tekintetében. A megfelelő szárítás elengedhetetlen a kukorica esetében. A kukorica ideális nedvességtartalma a szárítást követően max. 14,5% lehet, amely szemnedvesség-tartalom mellett lehet akár hosszú távon tárolni. A nedvességtartalom meghatározása automata nedvességmérő készülékkel vagy szárítószekrényben 105 °C-on, 4 órán át történő szárítással a súlyállandóságig szárítva lehetséges.

A fuzáriumtoxinok kimutatására többféle eszköz és módszer létezik. A korábban szélesebb körben alkalmazott vékonyréteg-kromatográfia (TLC) az utóbbi időben háttérbe szorult, és előtérbe került az ELISA. A Control Union Hungária Kft laboratóriumában a nagy hatékonyságú folyadékkromatográfia fluoreszcenciás vagy tömegspektrometriás detektálást alkalmazó (HPLC FLD, HPLC MS) módszereket alkalmazzák.

A Control Union Hungária Kft. laboratóriumában több HPLC gép szolgálja ki az ügyfeleket, így lehetőségünk van rövid időn belül több típusú toxin- (Afla, Don, Ocra, Zea) eredmény közlésére.

Dunaújvárosban található laboratóriumunkban a minta beérkezését követően legkésőbb 48 órán belül információval szolgálunk. Mintaleadás mintagyűjtő szekrényben non-stop!

A Control Union Hungária Kft gyorsaságán nem múlik megrendelőink sikeres kereskedelmi ügylete.

 

Győződjön meg róla Ön is, keresse irodánkat!

 

Control Union Hungária Kft.
1146 Budapest, Hungária krt. 140-144.
[email protected]
Tel.: +36 1 278 44 51
Fax: +36 1 999 79 13

Control Union Hungária Kft. Laboratórium
2400 Dunaújváros, Magyar út 106/b