fbpx

A CLAAS bemutatja az AXION 900 nagytraktorok új generációját

Írta: - 2017 július 12.

Több erő, nagyobb felszereltség, nagyobb komfort

A 2011-ben bemutatott CLAAS AXION 900, bérvállalkozóknak és nagygazdaságoknak ajánlott nagytraktor-sorozat a piacon hamar megalapozta ismertségét. Használói a gép jó tulajdonságai közül leginkább jelentős vonóerejét, a motor és a hajtómű tökéletes együtt dolgozását, magas komfortját és kedvező üzemanyag-felhasználását értékelik nagyra. Most a CLAAS bemutatja az AXION 900 sorozat új generációját, amely folyamatos továbbfejlesztés eredménye, és számtalan új funkciót kínál. Ilyenek többek között például az alacsony fordulatszám-koncepciójú, még erősebb motorok, a tovább optimalizált CMATIC hajtómű, az új érintőképernyős CEBIS terminál és CMOTION multifunkciós menetkar, valamint a CIS+ felszereltség multifunkciós kartámasszal.

Váltás gombnyomásra két elmentett motorterhelési érték között

Erős motorok és új topmodell 445 lóerővel

Minden új AXION 900 modellt az ismert és elismert, 8,7 liter hengerűrtartalmú, 6-hengeres FTP-Cursor-9 motorral kínálunk. A motorok megfelelnek a Stage IV (Tier 4) károsanyag-kibocsájtási normáknak. A gépekben szériatartozék az új, változó geometriás VGT-turbótöltő, amely az aktuális terhelés és fordulatszám függvényében biztosítja az optimális töltőnyomást. Így a maximális forgatónyomaték 70 százaléka már alapjáraton is rendelkezésre áll. A modellek (AXION 920 – 960) maximális teljesítményét tovább növelték, így 325-445 lóerő lett a sorozat teljesítménytartománya (ECE R 120 szerint). Az új modellek, mint ahogy már a sorozat tagjainál megszoktuk, a teljes teljesítményüket leadják boost nélkül, álló helyzetből és minden sebességnél.

Több forgatónyomaték alacsonyabb fordulatszámnál

A továbbfejlesztett alacsony fordulatszám-koncepciónak köszönhetően az AXION 900 modellek már alacsony (200 fordulat/percnél kevesebb) fordulatszámon is akár 18 százalékkal több forgatónyomatékot képesek elérni, mint eddig. Ez csökkenti az üzemanyag-felhasználást, és optimális menetteljesítményt biztosít minden munkakörülménynél, mindegy, hogy szántóföldi vagy szállítási munkáról van szó. További, óránként körülbelül 2 literes üzemanyag-megtakarítás érhető el az alapjárati fordulatszám automatikus csökkentésével 800-ról 650 fordulat/percre. A gép ECO TLT-üzemmódban az alacsony fordulatszám ellenére a maximális motorteljesítmény akár 95 százalékát is át tudja vinni a kardántengelyre. Így még a nagy nyomatékot igénylő munkaeszközök is működtethetők alacsony fordulatszámon.

Univerzális vonópad

Továbbfejlesztett fokozatmentes CMATIC váltó

Az AXION 900 sorozat minden modellje alapfelszereltségként továbbfejlesztett, az AXION 800 sorozatban már sikerrel alkalmazott, fokozatmentes ZF-Terramatic-hajtóművel szerelt. A hajtóművet a nagyobb teljesítményű traktorokhoz igazították. Különösen jó stabilitásával, valamint a magas fokú mechanikus erőátvitellel tűnik ki. Így a 0,05-50 km/óra közötti sebességtartományban optimális hatásfok élhető el. A fokozatmentes CLAAS CMATIC fokozatmentes hajtóművet egy új szoftvergeneráció irányítja, amely fejlesztésénél számtalan felhasználó gyakorlati tapasztalatait, javaslatait figyelembe vették, valamint a motor és a hajtómű munkájának összehangolását tovább finomították. Így például a továbbiakban lehetőség lesz a tempomat gázpedállal történő kikapcsolására, és a mindenkori munkakörülményekhez való gyors alkalmazkodásra, mivel a gép kezelője egyszerűen, gombnyomásra két elmentett motorterhelési érték között tud váltani.

Kihúzható szerszámosláda

Első alkalommal érhető el két felszereltségi variáció is

A CIS+ és a CEBIS felszereltségekkel az új AXION 900 modellek két felszereltségi variációban is elérhetők.

A CEBIS-hez hasonlóan (CLAAS Elektronikus Fedélzeti Információs Rendszer) a CIS+ (CLAAS Információs Rendszer) felszereltség kezelése is igazán egyszerű, de a CEBIS-szel összehasonlítva kevésbé összetett, és nagyobb kezelési kényelmet nyújt. A CIS+ felszereltség részét képezi többek között a 7 collos CIS színes kijelző az A-oszlopon, és az elismert multifunkciós kartámasz ELECTROPILOT keresztkapcsolóval és DRIVESTICK menetkarral a CMATIC hajtómű irányításához.

A CEBIS felszereltség tartalmazza többek között az új, 12 collos, érintőképernyős CEBIS terminált, és az elismert ergonomikus kartámaszt CMOTION multifunkciós karral, mely lehetővé teszi, hogy minden fontosabb funkció kényelmesen, pusztán a hüvelyk- mutató- és középső ujjunkkal kezelhető legyen. Az új CEBIS sok új funkciót kínál, és különösen gyors és egyszerű kezelést tesz lehetővé.  Az intuitív kezelés az ismert CEBIS generáción alapul, és az érintőképernyő alkalmazásával tovább optimalizálták. Különösen kényelmes például a gyakran használt traktorfunkciók DIRECT ACCESS gyorselérésének lehetősége, ami egyszerűen a CEBIS érintőképernyőn megjelenő gépsziluettre történő koppintással valósul meg.

A precíz CLAAS GPS-robotkormányzás gyárilag, minden CIS+ és CEBIS felszereltségben elérhető. Telemetria megoldásként a CLAAS TELEMATICS minden AXION 900 modellben az szériafelszereltség része.

Nagyobb komfort a hidraulikánál

Minden AXION 900 erőgépben Load-Sensing hidraulikarendszer található 150 vagy 220 liter/perces szállítási kapacitással minden hidraulikacsatlakozóhoz a traktor hátulján. A CIS+ felszereltséghez hat kihelyezett kör érhető el, a CEBIS felszereltség maximum nyolc kihelyezett kört kínál. A működtetés mindkét változatnál kényelmesen, elektronikusan, a kartámaszba épített billenőkapcsolóval és az ELECTROPILOT keresztkapcsolóval lehetséges. Ezt kiegészítendő, a kartámasz és a multifunkciós kar rendelkezésre álló funkcióbillentyűire igény szerint a kívánt kihelyezett kör felprogramozható, ami a gépkezelőt különösen az összetett munkafolyamatok során tehermentesíti, hiszen kevesebbszer kell a kezével átnyúlnia.

Nagynyomású csatlakozó sűrített levegős berendezésekhez a baloldali fülkefeljárónál

Prioritás beállítása az állandó olajmennyiségért

A CEBIS felszereltségben a gépkezelő egy tetszőlegesen kiválasztott kihelyezett körre prioritást állíthat be. Ekkor a kiemelt kihelyezett kör beállított olajátfolyása még több kihelyezett kör használatakor is közel állandó marad. Egy ilyen kiemelés a folyamatos és egyenletes olajátfolyást igénylő eszközöknél ajánlott, például a hidromotorok vagy a pneumatikus szemenkénti vetőgépek. Ezen kívül az új CEBIS-ben minden egyes kihelyezett körhöz meghatározható, hogy az adott kör aktiváláskor hány szelep legyen nyitva és zárva. A gépkezelő tehát előre megadhatja, egy hidraulikus munkaeszköz aktiválása után milyen gyorsan legyen a beállított maximális olajmennyiség biztosítva. Ilyen módon leginkább az olajmotorok vagy kisebb hidraulikahengerek, mint a nyomjelző, finomabban működtethetők, ezáltal az anyag kopása csökkenthető.

Széles látószögű tükör két, külön-külön állítható látómezővel

Állítható függesztőkeret a legkülönfélébb eszközökhöz

Az új AXION 900 sorozatnál egy új univerzális vonópad alkalmazását kezdtük meg, mely alapfelszereltségként rendelkezik egy hosszú sínnel, valamint az alsó húzó pozíciójának kiválasztására több furat ad lehetőséget. Így gyakorlatilag a hátsó híd és a vontatási pont közötti távolságot tudjuk változtatni, állítani.

– Behúzva: Nagyobb vezetési kényelem például szállítási munkáknál, mivel a terhelés a hátsó tengely felé tolódik.

– Kitolva: Csökken például szántóföldi munkáknál a gépkapcsolat fordulási sugara, mivel a forgáspont hátra tolódik.

Az új AXION 900 vonópadja megfelel az ISO 500 normáknak, így a kompatibilis normákat alkalmazó különböző gyártók eszközeit lehet használni.

Új világítási csomagok és hasznos gyakorlati kiegészítők

Opcionálisan minden új AXION 900 traktor különböző LED világítási csomagokkal rendelhető. Az egyes világítási csomagok tartalmazhatnak már akár 20 LED-munkalámpát és egy LED közúti fényszórót. Ezen kívül minden modell felszerelhető az AXION 800 sorozatból ismert és elismert kihúzható, teleszkópos szerszámosládával. A szerszámosláda elég nagy a napi használathoz szükséges standard szerszámok tárolásához. Így a fedélzeten levő szerszámok a napi munkavégzés típusának megfelelően változtathatók. További hasznos részlet a mindennapi munkavégzéshez a könnyen elérhető, külső akkumulátorcsatlakozó minden modellen. Ennek segítésével a traktor alacsony fogyasztás mellett külső áramforrásként használható, például a szántóföldön történő tankolásnál. Az új AXION 900 traktorokhoz szériafelszereltség a széles látószögű tükör két, külön-külön állítható látómezővel, és egy nagynyomású csatlakozó sűrített levegős berendezésekhez a baloldali fülkefeljárónál.

Az új AXION 900 traktorokat 2018 elejétől vezetik be a piacra.

Két felszereltségi variáció az AXION 900 traktorokhoz

CEBIS Ausstattung CIS+ Ausstattung
Kezelés/Információ CEBIS Terminal mit Touchdisplay (12“) CIS Farbdisplay im A-Holm (7“)
Multifunkciós kartámasz:  
CMOTION multifunkciós menetkar
DRIVESTICK menetkarral
Elektronikus kihelyezett körök max. száma 8 6
Kibővített hidraulikafunkciók
CMATIC fokozatmentes hajtómű
CSM táblavégi fordulómenedzsment-funkció eszközfunkcióval
CSM táblavégi fordulómenedzsment-funkció
Eszköz- és megbízásmenedzsment
TELEMATICS
● szériafelszereltség / – nem elérhető