fbpx

A 300. Kubota erőgépét értékesítette a Két-KATA Kft.

Írta: Sándor Ildikó - 2017 október 19.

Véletlen egybeesés valószínűleg, hogy miközben a 78. OMÉK kiemelt partnere Japán volt, a kiállításon japán ételekkel, tradíciókkal és természetesen üzletemberekkel nagy számban találkozhattunk, a szigetország gépeinek magyarországi sikerét is számszerűsítve ünnepelhettük.

Kulcsszó: a háttértámogatás

A japán tulajdonos kapcsán nemcsak a precíz munkavégzés, de a maximalizmus is beugrik az átlagembernek. A mezőgazdasági gépgyártásban a japán vezetőséggel a kiszámítható gyári kapcsolatok és a szinte atomjaira lebontott agrárbusiness is velejár. Mindebből a fogyasztó, jelen esetben a vásárló gazdálkodók valószínűleg csak a jó minőségű, többségében Japánban, kisebb arányban Franciaországban és az Egyesült Államokban gyártott erő- és munkagépekkel szembesülnek.

Százas léptékkel

Magyarországon a Két-KATA Kft. 2014 januárja óta foglalkozik a Kubota-termékek értékesítésével, az elmúlt közel négy év azonban már többször is ünneplésre adott okot. Ott lehettünk a 100., a tavalyi AGROmashEXPO-n a 200., majd az idei OMÉK-en a 300. Kubota-termék ünnepélyes átadásán. A sikerről, a gépértékesítés hazai tradícióiról és természetesen a Kubota-háttérről Szabó István ügyvezetővel beszélgettünk. – Gépre márpedig szükség van – ezzel a mondatával elsősorban a gazdasági háttérre utalt a cégvezető, és nem titkot árult el azzal, hogy a pályázati lehetőségek náluk is (és természetesen a konkurens cégeknél is) hektikussá tették a forgalmat. A gazdálkodók kivártak, reménykedtek, majd vagy a türelem fogyott el, vagy a pénz érkezett meg, de az átmenetileg visszaesett forgalom mégis újra lendületet vett, mert dolgozni kell, a XXI. század által megkövetelt tempó és hatékonyság pedig korszerű technológiát igényel.

Az egyszerűség is vonzó

A Kubota összes forgalmának közel 40%-át egyelőre még mindig a keskeny nyomtávú, gyakorlatilag elektronika-mentes, mechanikus váltóval szerelt traktorok adják. A széria kifutásával, az elektronikus vezérlés beiktatásával sem fog ez a tendencia valószínűleg megváltozni, hisz épp a japán maximalizmus az, ami az elektronikától esetleg még idegenkedő vásárlói réteget is biztonsággal tölti el. Az márpedig működni fog.

Cél a Full Liner termékpaletta

Egyelőre 12-170 LE között találhatunk Kubota-erőgépeket, a japán törekvés azonban a 300 LE-t szeretné, méghozzá a közeljövőben elérni, sőt hamarosan Kubota-betakarítógépekkel is találkozhatunk már Európában. Addig is olyan fejlesztésekkel rukkolnak elő, mint a nálunk az idei AGROmashEXPO-n debütáló Távtrak, ami gyakorlatilag a távirányítós autó mintájára akár a fülkén kívülről is lehetővé teszi a kezelőnek a traktor irányítását.

Az M110GXII boldog tulajdonosa Kasztner Miklós Magyaralmásról

Mit tud az új GX III?

A széria minden tagja opcionálisan kérhető rugózott híddal. Alapfelszereltségként 8 fokozatú terhelés alatti váltóval, elektrohidraulikával, elektromos motorfordulatszám memóriával, klímával, légrugós üléssel van felszerelve, a 98 LE mellé pedig egy 190 literes üzemanyagtank párosul, ami a teljes napi munkát tudja garantálni.

Paraméterek

  • motor: A 3769 cm3-es 4 hengeres, hengerenként 4 szelepes Kubota turbódiesel motor max. fordulata 2400 1/min;
  • hajtás: 24/24 Kubota csoport powershift, 3 sebességcsoport, csoportonként 8 fokozat terhelés alatt kapcsolható, automata funkció, terhelés alatti irányváltó, olajfürdős lamellasoros kupplungokkal, elektrohidraulikus működtetéssel, kezelőkar a kormány bal oldalán;
  • összkerék: elektrohidraulikus összkerékkapcsolás, „Bi-Speed” kormányrásegítés, elektrohidraulikus differenciálzár, a mellső, és hátsó hídban;
  • kormányzás: „Bi-Speed” fordulást segítő kormánymű, hidraulikus kormányszervó;
  • komfort: LCD kijelzős műszerfal (km/h, TLT fordulatszám és üzemóra kijelzés), légrugós ülés;
  • vezetőfülke: Ultra Grand Cab II típusú fülke klímával, belső világítás, ablaktörlő és ablakmosó elöl, 4 fényszóró elöl és 2 hátul, keret nélküli üvegajtó, nyitható hátsó ablakok hátul jobbra és balra, CD-s rádió, légrugós kezelő ülés és segédülés biztonsági övvel;
  • TLT: 540/1.000, elektrohidraulikus kapcsolású, többtárcsás kuplung;
  • hidraulika: Nyitott hidraulika rendszer, 2 pár hidraulika gyorscsatlakozó
  • hidraulikaszivattyú I.: 76,3 liter/min (3 pont, kihelyezett szelepek);
  • hidraulikaszivattyú II.:52,9 liter/min, (kormányzás);
  • hidraulikus nyomás: 196 bar;
  • emelőberendezés: 3 pont felfüggesztés Kat. II, emelőerő az alsó pontokon 5.000 kg, elektrohidraulikus vezérlés, pozíció, és vonóerő szabályozás;
  • Egyéb opciós tételek: 1+2 körös légfék, rugózott mellső híd, ISOBUS terminál.

Kiállítás, vásár és vásárfia

– A Két-KATA Kft.-nél már hagyománya van a kiállításon való szereplésnek, ez alól az OMÉK sem lehet kivétel – kezdte a portfólió bemutatását Madarász Viktor, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei értékesítő. A nagysikerű (és most is ünnepelt) középuniverzális szántóföldi traktorok mellett ültetvénytraktorok, kompakt gépek, és fűnyíró traktorok, vagy, ahogy a kollégák kijavítottak: fűnyíró célgépek is szerepeltek az erőgép-kínálatban, a munkagépek közül pedig ekét, műtrágyaszórót és gabona-vetőgépet láthattunk a Két-KATA Kft. standján. Ami a szakavatottaknak is feltűnt, az az L1361es kompakt traktor, ami kertészetek, gyümölcsösök vagy kisebb állattartó telepek kiszolgáló traktora lehet. Most alapfelszerelten, azaz fülke nélkül láthattuk, de opcionálisan természetesen fülkével is rendelhető.

Kubota portfolió a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon

Újdonságként jelent meg az M95GX IlI-as, már sokkal inkább robusztus, közel 5 tonnás traktor is, ami több okból is a figyelem középpontjába került a kiállításon. A magyaralmási Kasztner Miklós ugyanis ünnepélyes keretek közt vehette át az itt bemutatkozó GX széria elődjének számító, M110GX-II traktorának a kulcsát, hisz ami számára az első Kubota-traktort jelentette, az a forgalmazó Két-KATA Kft-nek a 300. értékesített Kubota-erőgépe volt.

Az OMÉK zárását követően ez az M110GX-II, 110 LE-s traktor a 200 hektáros magyaralmási családi gazdaságban fog dolgozni, a hasmagasságát kihasználva elsősorban a permetezés lesz a feladata, de a tavaszi vetésekben is részt fog már venni.