fbpx

Kétszer annyi rovarölőszert vettünk

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 26.

Kevesebb műtrágyát vett az agrárpiac, és közben fel is mentek az árak. Rövid inputkörkép októberből.

 

Permetező

 

Műtrágyák

Októberben 20 százalékkal kevesebb műtrágyát adtak, mint szeptemberben – ez még megfelelt a korábbi években tapasztaltaknak. A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS), aztán kálium-kloridból adták el októberben, míg az eladott kálisónál MAP-ból és ammónium-nitrátból (AN) alig kevesebbet. Az árak 1-5 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, és ez a trend már júliusban elkezdődött. A szuperfoszfát ára egész évben nagyon hektikusan mozgott – jelentette az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) –, míg a MAS ára párhuzamosan követte az AN árát, 20-25 százalékos eltéréssel az utóbbi javára. A kálisó tonnánkénti ára évről évre jellemzően a nyári hónapokban a legalacsonyabb. Idén csak június-augusztus között esett 100 ezer forint alá. Az egy évvel ezelőtti árakhoz viszonyítva a szuperfoszfát kivételével idén októberben alacsonyabbak voltak a megfigyelt műtrágyák árai.

 

Egyes növényvédő szerek értékesítési ára

 

Növényvédőszerek

Októberben összességében mérséklődött az AKI által figyelt növényvédőszerek iránti kereslet az egy hónappal korábbihoz mérten. Viszont a rovarölők forgalma ezen belül közel a kétszeresére erősödött, míg a gombaölők forgalma 16 százalékkal volt alacsonyabb, és a gyomirtóké is csökkent: több mint a felére esett vissza szeptemberhez képest.

A múlt év októberében a rovarölők forgalma 33 százalékkal több, míg a gyomirtóké 11 százalékkal kevesebb volt, mint idén októberben. A gombaölők értékesített volumene pedig mindössze az egyhatoda volt ugyanebben a vizsgált időszakban.