fbpx

Durumbúza a nagyvilágban – és hazánkban!

Írta: - 2017 október 26.

A mediterrán térségben, főként Olaszországban a legkedveltebb tésztafélék alapanyaga a durumbúzából (Triticum durum) készülő durumdara, vagy más néven semolina. A durumbúza a mérsékelt égöv melegebb térségein, mint hazánkban is, kiváló alternatívát nyújt a hagyományos, aestivum búzával szemben.

Előfordulása hazánkban

Magyarországon először az 1920-as években kezdtek a növény meghonosításával foglalkozni több-kevesebb sikerrel. A legfőbb problémát hosszú ideig nem is az időjárás okozta, hanem a darát feldolgozó, elmaradt technológiával rendelkező malmok. Az őrlési technológia az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésnek indult, több malom is igyekezett berendezkedni durumőrlésre és semolina értékesítésére.

Jelenleg országos szinten a durumbúza vetésterülete 18-20 ezer ha, ami az összes búzavetés kb. 2%-a. Kül- és belföldön is nagy igény mutatkozik továbbra is a durumbúza iránt, így az elkövetkező években vetésterülete tovább nőhet.

Az MF Agrária Kft. termeltetési ajánlata

Ön az általunk biztosított durumbúzafajtákkal, az általunk javasolt termesztéstechnológia betartása mellett durumbúzát termel. A megtermelt terményt szerződésben rögzített minőségi paraméterek teljesülése esetén megvásároljuk. Lehetőséget biztosítunk előre történő fix, illetve betakarítást követő, piaci áron történő ármegállapításra.

Az MF Agrária Kft. őszi durumbúzavetőmag-ajánlata

Termeltetési integrációnk számára önálló durumbúzavetőmag-portfóliót állítottunk össze. A vetőmagot a legszigorúbb körülmények között saját magunk szaporítjuk és fémzároljuk, biztosítva ezzel a megfelelő kiindulási alapot a jó minőségű termés eléréséhez.

Fajtáink beltartalmi tulajdonságai (fehérje- és sikértartalom, sárga-index, hektolitersúly) megfelelnek a belföldi és a külföldi feldolgozóipar legmagasabb minőségi elvárásainak. Termelőink részére az itthoni adottságoknak leginkább megfelelő fajtákat ajánljuk, melyek a következők: LUPIDUR, LEVANTE, LUNADUR.

Szaktanácsadó kollegáink segítik Önt a helyes fajtaválasztásban és a termesztés technológiával kapcsolatos kérdésekben!

Gonda László

termeltetési szaktanácsadó, Kelet-Magyarország

Telefon: 30/933-1735