fbpx

Ötéves rekordon az agrárexport

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 05.

…legalábbis a tavalyi év őszéig biztosan. És nemcsak az agrárexport nőtt, hanem a kivitel és behozatal aránya is javult.

 

agrarexport

Nagy exportárcsökkenés a húságazatban

 

55 millió euró

Tavaly októberig még az erős 2019-es évet is meghaladó mértékben, majdnem kerek 55 millió euróval nőtt a hazai mezőgazdaság külkereskedelmi aktívuma. Ezt azt jelenti, hogy nemcsak önmagában a kivitel nőtt, hanem az export és a behozatal közötti egyenleg is javult. Az első 9 hónapban a kivitel értéke majdnem elérte a 7,2 milliárd, míg a behozatal meghaladta a 4,7 milliárd eurót. Az a bizonyos aktívum így bő 2440 millió eurót tett ki.

 

agrarexport

Javított a termékkör helyzetén a bor exportérték-növekedése

 

A nemzetgazdaságot is tolta

Nőtt a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek export és importértéke is (mindkettő lényegében 2,5 százalékkal) a tavalyi év első kilenc hónapjában, s ezek egyenlege 2,3 százalékkal volt több a tavalyi év azonos időszakában mértnél. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportvolumene szűk 13 százalékkal bővült, a behozatal volumene pedig 1,2 százalékkal csökkent ugyanekkor. Mindezzel a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes hazai nemzetgazdasági exportértékből októberig 9,5 százalék, az importértékből 6,6 százalék volt – azaz e területek is növekedést mutatnak az adatok.

 

agrarexport

 

Zuhant a hús, szárnyalt a gabona

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 14 exportértéke emelkedett, kilencé pedig csökkent 2020 első három negyedévében a bázisidőszakhoz viszonyítva – teszi hozzá az Agrárgazdasági Kutatóintézet decembervégi jelentése. A legnagyobb exportérték-csökkenés a húsféléket érintette (–98 millió euró), főleg a baromfihús (–103) exportértékének esése miatt. A legnagyobb exportérték-növekedés a gabonaféléknél jelentkezett (+209), ezzel ez az árucsoport áll az élen. A különböző ehető készítmények export-árbevétele bő 49 m euróval, a zöldség- és gyümölcskészítmények értéke több mint 30 millió euróval emelkedett. Az ital-, szesz-, ecet-árucsoport exportértéke bő 20 millió euróval lett több a tavalyinál (főleg a bor 15 százalékos exportérték-növekedése révén). A tejtermékek, tojás, méz exportárbevétele 14,4 millió euróval volt a tavaly ekkor mérthez képest.

 

agrarexport

Nőtt a zöldségfélék behozatali értéke (Fotók: Horizont Média/archív)

 

Repült a szója

Hatalmasat nőtt a szójabab-kivitelből eredő bevétel. A malomipari termékek exportértéke 12 millió euróval lett magasabb a tavalyinál, s ebben a szójabab exportárbevétele több mint 40 százalékkal (27,6 m euróra) nőtt. A gyümölcsfélék, az élő állatok és a zöldségfélék importértéke 40,4/30,8/29,5 millió euróval bővült. A legnagyobb importérték-csökkenés az állati takarmányokat érintette (–27 m euró), elsősorban az olajpogácsa importértékének 24,8 millió eurós visszaesése miatt.