fbpx

Legyen közös a siker 2019-ben is!

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 12.

Jelen sorok írásakor még joggal bizakodhatunk abban, hogy az idei telünk végre olyan lesz, amilyennek egy télnek lennie kell: a talajból hiányzó nedvességet minél nagyobb mértékben pótolni tudja, a mínuszok pedig minden olyan kártevőt eltakarítanak, amely a túlélése esetén a termésbiztonságunkat veszélyeztetné.

bayer

Kalászosaink döntő része porba lett vetve a tavalyi „ősznek csúfolt tavaszon”. Sok helyen még most keleget az állomány a hótakaró alatt, szögcsíra állapotban. Akiknek (elsősorban a Dunától keletre) a repceföldjeikre szerencsés időben és eloszlásban érkezett az égi áldás, azok kelésért és homogén állományért aggódó, mozgalmas ősz után ugyan, de egészséges optimizmussal várhatják a tavasz eljöttét.

A Yara a repce esetében is komplett lombtrágyázási javaslatot ad a gazdálkodók számára, melyet felhasználva hozzájárulunk állományaink regenerációjához, a tavaszi, robbanásszerűen jelentkező tápanyagigény fedezéséhez. Gyengébb fejlettség esetén: 2-3 l/ha YaraVita Kombiphost (foszforhangsúlyos lombtrágya a foszforhiány gyors kezelésére és a gyökérfejlődés elősegítésére)+1 l/ha YaraVita Bortracot (150 g/l vízoldható bórtartalommal) ajánlunk. Ennek kijuttatása a lehető legkorábbi időpontban történjen, majd az állomány megerősödése után adjunk ki YaraVita Brassitrel Prót 2-3 l/ha mennyiségben. Erőteljesebb fejlettség esetén: 2,5-3 l/ha Yara Vita Brassitrel Pro-, majd zöldbimbós-sárgabimbós állapotban Yara Vita Bortrac-kezelést javaslunk 1,5-2 literes adagban.

A YaraVita Brassitrel Pro, amely az őszi káposztarepce, napraforgó, borsó, cukorrépa és szója igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, portfóliónk egyik meghatározó terméke. Sárga színű, szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. 443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. A YaraVita Bortrac a bórpótlás ideális terméke, önálló alkalmazása esetén 2-3 l/ha az adag, YaraVita Brassitrel Pro használata mellett ez 1-1,5 l/ha-ra csökkenthető. A bór a megtermékenyülésben, gyökérnövekedésben, a szénhidrátok, zsírok anyagcseréjében és a tápanyagszállításban nélkülözhetetlen szerepet betöltő mikroelem. Őszi búza és őszi árpa termesztése során kalászosaink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel, amely – már egy évtizede – ígéret helyett a bizonyíték, ha lombtrágyázásról van szó.

Ez halványpiros, lazacszínű szuszpenziós koncentrátum, literenként 604 g/l összhatóanyag-tartalommal, tápanyagigényt és felvételi dinamikát követő ideális arányban. Formulázott tápanyagtartalma mellett a speciális nedvesítő, felületi feszültséget csökkentő és ragasztóanyag a YaraVita Gramitrel sikerének – ezzel együtt hatékonyságának, kiváló esőállóságának és több hónapos tartamhatásának – a kulcsa. Ajánlott dózisa tél végén, a legkorábbi kijuttatást alkalmazva 3 l/ha, vagy ha lehetőség van növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan a megosztásra: 2×2 l/ha a javaslatunk bokrosodáskor, illetve szárbainduláskor, a második nódusz megjelenéséig.

+36 30 964 9513