fbpx

Lehet magágyat készíteni másképp is: Lemken Zirkon forgóboronák

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 29.

A Lemken mezőgazdasági gépgyártó leginkább ekéiről híres. Azonban Magyarországon is egyre több helyen állnak munkába a német gyártó forgóboronái. Ezek az eszközök tökéletes alternatívái lehetnek a hagyományos magágykészítő gépeknek, mindamellett több hasznos funkcióval bírnak. A forgóboronák a nyugat-európai országokban igen elterjedtek, míg a hazai gazdatársadalom csak most kezd ismerkedni vele.

A Zirkon család széles palettája megoldását kínál a kis- és nagyüzemek számára is. Háromtól 6 méteres munkaszélesség mellett megtalálhatóak a függesztett, és félig függesztett modellek is. A Zirkon előnye abban rejlik, hogy a gyártó méterenként 4 késpárral szereli, így a tökéletes aprítómunka itt nem kérdés. A kések alapesetben csavaros rögzítésűek, de opcióban elérhető a gyorskéscsere lehetősége is. A Lemken nagy hangsúly fektet a kopóalkatrészekre is, így itt, a forgóboronák esetén is elérhetőek a páncélozott kések, akár többféle hosszúságban is. A gép lelke a hajtásház, melybe meghajtó tengelyek és csapágyak hőkötéssel kerülnek elhelyezésre. A stabil futás és hosszú élettartam miatt a csapágyak közötti távolság megnövelt. Így hosszútávú, extrém igénybevétel sem jelent gondot a Zirkonnak. A hajtásházban található zsír garantálja a megfelelő kenést, mindamellett, hogy 2500 üzemórás csereintervalluma van. A forgóboronák többféle hajtóművel rendelkeznek, melyeken a forgásirány és a kések forgási sebessége is változtatható. A Zirkon a Lemkentől megszokott módon kombinálható gabona- vagy akár szemenkénti vetőgéppel is.

Sok esetben azt gondoljuk, hogy a forgóboronák lassú, kis területteljesítményű gépek, ami nem igaz. Természetesen nagyban függ a munkagép sebessége a talaj adottságaitól, illetve a munkamélységtől, de vetési mélységben használva (5-10 cm) akár 10-12 km/h munkatempó kényelmesen elérhető. Nehéz, kötött kiszáradt talajokon is bizonyítottan képes tökéletes magágyat készíteni, ott, ahol más gépekkel már nem boldogulnak a gazdák.

A forgóborona legutolsó eleme egy lezáróhenger (mely a mélységhatárolásért is felel). Hatféle típus közül lehet a legideálisabbat kiválasztani. Ezek a hengerek mind garantálják a tökéletes visszazárás mellett a talajnedvesség megőrzését.

Ha felkeltette érdeklődését a Lemken Zirkon, akkor kérem, keresse a Lemken Hungária Kft. munkatársait!

Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787
Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/30-748-5380