fbpx

Valós előnyökkel az egysoros vetéssel szemben

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 április 09.

Lemken Azurit 9 precíziós vetőgépek

 

LEMKEN

 

A Lemken Azurit 9 vetőgépe a Magyarországon is egyre népszerűbb és keresett modell. Az új vetőgépcsalád iránti érdeklődés okai a vetőgép egyszerű felépítése, modern elektronikus megoldásai, illetve a mögötte rejlő DeltaRow technológiában keresendő. A mai modern mezőgazdaságban minden a digitalizációról, az automatizálásról szól. E kritériumoknak az Azurit teljes egészében megfelel. Hiszen csak ISOBUS-os kivitelben érhető el, így a Section Control (automatikus sorelzárás) és a GPS vezérelt művelőnyom-elhelyezés(!), a táblán belüli változó tőszámú vetés nem jelent gondot az Azuritnak, hiszem alapfelszereltségében ezeket mind tudja. A Lemken szemenkénti vetés technológiájának alapelve azonban az innovatív DeltaRow rendszer, mely teljesen új irányt mutat a precíziós vetés területén.

A DeltaRow rendszer előnye egy olyan, szabályosan elhelyezett magkiosztás, ami garantálja, hogy a növények élettere (tenyészterülete) 70%-kal nagyobb lesz, mint a hagyományos egysoros vetés esetén. Ez a gyakorlatban a növények számára több vizet, tápanyagot, és fényt jelent. A műtrágya a két sor közé, a gyökérzóna alá kerül elhelyezésre, ami fokozottabb tápanyagfelvételt biztosít. A gyakorlatban a sorok 12,5 cm távolságra helyezkednek el, amelyben a növények szabályos háromszög alakzatban állnak, míg a műtrágyasorok távolsága 75 cm.

 

vetőgép

 A DeltaRow 70%-kal nagyobb tenyészterületet biztosít

 

A növények kezdeti fejlődése erősebb intenzívebb, a nagyobb tőtáv miatt a talajt sokkal egyenletesebben szövik át a gyökerek.

 

vetőgép

DeltaRow: Szabályosan elhelyezett vetőmagvak garantálják az intenzív kezdeti fejlődést és az egységes állományt

 

Természetesen az erősebb növekedés nagyobb lombfelület kinevelését teszi lehetővé, mely végső soron magasabb termésponteciált rejt magában.  A DeltaRow másik nagy előnye, hogy a kultúra gyomelnyomó-képessége jelentősen megnő. Fontos erről beszélni, hiszem látjuk, hogy a növényvédőszerek, hatóanyagok folyamatos kivonása mellett egyre kényesebb kérdéskör a gyomirtás.

 

vetőgép

DeltaRow: Jobb víz- és tápanyag-hasznosulás, több fény

 

A betakarítás hagyományos kukorica- és napraforgó-asztalokkal kényelmesen, problémamentesen elvégezhető.

 

A gép felépítése: lehet ezt egyszerűen, és leleményesen is

A vetőgép tervezésekor alapvető szempont volt a felhasználóbarát (egyszerű) beállítás és könnyű karbantartás. A gép jól átlátható, nem túlbonyolított kialakítású. A művelőelemeket tekintve a műtrágyát egy duplatárcsás csorszolyarendszerrel helyezzük le. A csoroszlyák nyomása maximálisan 200 kg lehet. A rendszerérzékelők segítségével a műtrágya áramlását is figyeli, és ha dugulás lépne fel, figyelmezteti a kezelőt. További előny, hogy az új generációs CCI monitorok képesek akár külön a műtrágya és vetőmag sorelzárására is. Így a precizitás automatikusan növelhető. Következő művelőelemként egy trapézhenger a műtrágyaárkot betemeti, majd előtömörít a vetőcsoroszlyák számára. A magadagolást egy a vetőházban elhelyezett vetődob végzi, amit egy elektromotor hajt. A vetődobon a furatok eltoltan helyezkednek el, ami garantálja a DeltaRow alakzatot. A furatokban a túlnyomás felszorítja a magokat, amiket egy elektronikusan állítható maglesodró a megfelelő pozícióban eltávolít, majd azok 50-60 km/h sebességgel a magárokba kerülnek. Egy puha elkapókerék a megfelelő helyen tartja a vetőmagot, míg végül a tömörítőkerekek lezárják a vetőárkot.

 

vetőgép

Egyszerű felépítésű vetőkocsik melyek 250 kg talajnyomást képesek kifejteni

 

Hogy a DeltaRow rendszerbe szélesebb abroncsozással szerelt erő- és munkagépek is beférjenek, az automatikus művelőút elhelyezés segít. Jelenleg akár 2 különböző munkaszélességű eszközhöz is készíthetünk művelőutakat. Ezek maximális szélessége akár 87,5 cm is lehet.

A vetőmagtartály központi kialakítású, 600 literes űrméretű. A műtrágyatartály lehet front tartály, vagy a Solitair 25 vetőgép, vagy akár Compact Solitair direktvetőgép, vagy egy kimondottan a nagyüzemek részére ajánlatos speciális SW 12 kocsi.

 

vetőgép

A Solitair SW 12 kocsi 5800 literes űrméretével kevesebb tankolást és hosszabb menetidőt garantál.

 

Gyakorlatban mit mutat a DeltaRow?

A DeltaRow gyakorlati tesztjei bebizonyították, hogy a hagyományos egysoros vetéshez képest 8-10% plusz terméstöbblet elérhető. A növények szárkörmérete akár 50%-kal(!) nagyobb, a lombfelület nagysága, a növények magassága látványosan elválik, illetve tovább él (zöldebb) a növény még aszályos idő esetén is. A stressztényezőket, mint például a csapadékhiány, jobban viseli a kultúra a DeltaRow esetén.

A németországi Osnabrucki egyetem által 2020-ban elvégzett összehasonlító-kísérletek is alátámasztják a technológiában rejlő előnyöket. A kísérletben 80 ezer db tő/ha tőállomány mellett (Németország ezen területén ez a tőszám az elterjedt) az egyetem munkatársai 4,5%-kal magasabb terméseredményt mértek. Ez nettó betakarított növénytömeget jelent. Azaz biogázegység számára le lett silózva a terület, és összehasonlítva az egysoros vetéssel, 4,5%-kal több lett a kísérleti tábla terméshozama. Ami mindemelett fontos, hogy az egységnyi anyagból kinyert gázhozam is nőtt. Ez az érték 5,4%-os többletet jelentett. Mindezekből világosan kiolvasható, hogy a DeltaRow rendszer előnyei a gyakorlatban is kézzel foghatóak. Nagyobb a tenyészterület, amiben minden növénynek nagyobb helye van, jobban hasznosulnak a tápanyagok, nagyobb növekedési erélyt garantál. Ennek okán a végtermék mind mennyiségileg, mind beltartalmilag kedvezőbb eredményeket mutat.

A kísérletet részeként több parcellán eltérő tőszámmal (70.000, 80.000, 90.000 szem/ha) is megvizsgálták az eredményeket, melyek a fent ismertetett eredményekhez hasonló értékeket mutattak. A kísérlet Broken (Németország, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány) mellett zajlott 2020-ban.

 

Az Azurit 4, 6, 8 soros függesztett kivitelben érhető el, és így dolgozik a gyakorlatban:

 

További információért kérem, keresse a Lemken Hungária Kft munkatársait:

Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787
Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/748-5380