Lendületben a hazai agrárinnováció

Lezárult a 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow, Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet kiállítások, Termékfejlesztési díj pályázatának értékelése. A kiállítást bő hónappal megelőző Termékdíjverseny-sajtónapon több cég is bemutatta termékét.

Nagydíjasok

A termékdíjverseny nagydíjasai között, a Hazai Termékfejlesztési díj logisztikai kategóriájában egy olyan hazai innovációt ismertek el, amely komplett folyamat keretében, speciális gépek összekapcsolásával fenntartható fejlődés mellett képes csökkenteni a mezőgazdasági telepek energiafüggőségét. A Pannon Agroteh Kft. – egy 6 éve alakult, dinamikusan fejlődő, győri családi cég – rendszere mind a biogázüzem végtermékét, a szeparátumot, mind pedig a biogázüzem hulladékhőjét hasznosítja, melynek során a szeparátumot 12%-os nedvességre szárítja le, és brikettálja. Az így előállított brikett később kazánokban elégetve fűtőanyagként szolgál.

A hazai termékfejlesztés gépesítési kategóriájának különdíjasa is született idén. A McHale R6878 középrendképző (a másik két nagydíjas fotóját lásd a 148. oldalon!) munkaszélessége 6,8-7,8 méter között állítható be a traktorból vezérelt hidraulikával, s több rend összerakására vagy szőnyegrendből egy rend képzésére alkalmas, három dimenzióban mozgó, így kiváló talajkövetéssel, állítható magasságú és vezérlőpálya-szögű villákkal attól függően, milyen terményről van szó

A nemzetközi vonatkozású termékfejlesztési nagydíjas, az AXIÁL Kft. a Claas Tucano 450-es sorozatszámú kombájnnal pályázott. A kategóriája legnagyobbjának minősített gép fülkéjében új, 12,1”-os érintőképernyős CEBIS terminál integrálja és vezérli a terményáram-szabályzást és a ventilátor fordulatszám-beállítást, megnövelt magtartálya pedig 10 ezer literes; gyorsabb ürítésre, terepfüggetlen betakarításra – ezekkel pedig az üzemeltetési költségek mérséklésére képes.

Nemzetközi díjasok

A Nemzetközi Termékfejlesztési díj logisztikai kategóriájában a Karintia Kft. által képviselt farminformációs rendszert mutatták be. A Farmdok (Farm Management Information System) több országban is díjazott, olyan agrárszoftver, amely egy szabadalmaztatott technológia révén, automatikusan és precízen dokumentálja a szántóföldi munkálatokat okostelefonra vagy tabletre, így a gazdának nem kell külön mindent dokumentálnia: adatrögzítési és jelentési kötelezettségei is jelentősen leegyszerűsödnek úgy, hogy a tevékenysége adatait a weben keresztül bármikor, bárhol elérheti. A Németországban és Ausztriában rövid idő alatt 30 ezer felhasználót vonzó innovatív technológia nem igényel drága hardveres beruházásokat, traktortípustól és eszközöktől független – csupán egy átlagos okostelefon szükséges hozzá. A kategória másik díjazottja a KITE John Deere Expert Alert analitikai rendszere volt, amely a mezőgazdasági motoros gépek üzemi paramétereit, hibakódjait elemzi, és képes előre jelezni a várható meghibásodásokat.


A Hazai Termékfejlesztési díj nagydíjasa a Pannon Agroteh Kft. környezetkímélő energiatermelő-rendszere


A hazai termékfejlesztés gépesítési kategória különdíjasa a McHale R6878 középrendképzője

Több okból is határokon átívelő innovációnak nevezhető a Nemzetközi Termékfejlesztési díj gépesítés-kategóriájában a Starcz Kft. által forgalmazott Damman trac DT2400H Highlander S4 DTPA 5030DAS önjáró permetezőgép. A fejlesztése során hangsúlyosan támaszkodtak a magyarországi tapasztalatokra és mérnöki javaslatokra. Nemcsak korszerű arculata, hanem a típus korábbi szériájánál jobb terepjáró-képessége, a több automatikus funkció és a precíziós gazdálkodás elemeit hatékonyan integráló volta emeli ki a mezőnyből. Mint megtudtuk, nagy rá az érdeklődés azokon a határmenti vidékeken is, ahol magyar gazdák bérmunkában végeznek permetezést szerb, román és horvát partnereknek, így nem csoda, hogy 2,25 m-es nyomtávolsággal, 3,75 m-es magassággal is könnyedén közlekedő (repce-, kukorica- vagy napraforgó-állományban 3,05 m nyomtávolsággal, illetve 1,9 m-es szabad hasmagassággal dolgozó) gépből az eladások is szépen alakulnak.

Szintén e kategória díjazottja a CASE IH Axial Flow 8250 kombájn forgalmazója, az Agro-Békés Kft. A CASE IH új 250-es kombájnsorozata három típussal jelent meg a piacon, s a legjelentősebb újítása az AFS Harvest Command automatikus kombájn-beállító rendszer, amely 16 szenzorból érkező információ révén több beállítási lehetőséget elvégez. Az AFS Harvest Command öt fő kombájnparamétert tud kezelni, így mindössze a cséplőhézag beállításához és a magtartályürítés elvégzéséhez elengedhetetlen a gépkezelő.

Ugyancsak a Nemzetközi Termékfejlesztési díj gépesítési kategóriájának sikerei közt szerepel az Auditker Kft.-nél forgalmazott Weremczuk Maja Automatic hajlított ponyvás gyümölcsrázógép. A sajtónapon elhangzott, az ára mintegy a fele a hasonló gépekének, ugyanakkor jelentős munkaerőköltség is megtakarítható a használatával: az eddig ismert meggyrázók kiszolgálásához legalább 8 emberre volt szükség, míg a Maja automatic mellé elég 3 munkás és a traktoros, sőt: a már elérhető távirányítású traktortechnikával a traktoros egyidejűleg lehet a rázómester is a rázógépre szerelt kamerának köszönhetően. A gép képes akár 60-80 meggyfát is lerázni óránként; a termés a lomb alá kihajtott ponyvára hullik, onnan hidraulikus hajtású henger húzza be a ponyvát, majd a gyümölcs a szállítószalagra kerül; egy tisztítóegység kifújja a rendszerből a faleveleket és apró gallyakat, majd a termést M10-es, illetve 500 kg-os tartályládákba tölti.


A nemzetközi termékfejlesztési nagydíjasa az AXIÁL Kft. által forgalmazott Claas Tucano 450-es kombájn

A termékversenyen szerepelt még többek között a Vaderstad Kft. Väderstad Tempo L 12/18 szemenkénti vetőgépe, amelynek fő erényei közt tartják számon kiemelkedő precizitását még a hagyományos vetőgépekre jellemző vetési sebesség kétszerese esetén is. Szintén az AXIÁL termékkörébe tartozik a Horsch LEEB 4 AX 3800 literes, giroszkópos vezérlésű és 18-30 m-es keretszélességgel rendelhető vontatott szántóföldi permetezőgépe, amelynek nyomtávja egyszerűen a tengelyek elmozdításával módosítható, önsúlyát pedig mindössze 3,5 tonnásra mérsékeltél a tervezők. Szintén e kategória elismert terméke az egyenetlen talajokon való haladásnál is megfelelő tapadóerőt növelő, a káros lengéseket csökkentő hatású Walterscheid lengéscsillapítóval ellátott hidraulikus harmadikpont-kar. A termékverseny sajtónapján találkozhattunk az Agrárközösség Kft. dróntechnológiájával is, amely iránt a tavaly nyári bevezetés óta eltelt fél évben már 1000 hektárra rúgó érdeklődés ébredt. A szolgáltatás lényege, hogy a gazdának-gazdaságnak nem kell megvásárolnia a szükséges technológiát: a nagy méretű permeteződrónok kis elsodródási veszteség, speciális cseppképzés mellett (természetesen zéró talajterheléssel, talajtaposási kárral) akkor is hatékonyak, amikor a termőföld nehéz munkagéppel járhatatlan; továbbá a precíziós permetezéshez szükséges adatok integrálhatók a drónt irányító rendszerbe.

Szerkesztőség

Tartalom közti banner a cikk végére
no