fbpx

LG napraforgó-ajánlat az igényekre szabva

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 28.

A Limagrain fejlesztési részlegének célja olyan termék paletta létrehozása, amely összhangban van a gazdálkodók széles körű igényeivel. A különböző agronómiai és élelmiszer-ipari elvárásokhoz igazodó innovatív megoldásainkkal magas hozzáadott értéket kívánunk biztosítani termelő, forgalmazó és feldolgozó partnereinknek.

Az LG napraforgó-kínálatában a linolsavas (LO) és a magas olajsavtartalmú (HO) hibridek egyaránt megtalálhatóak. A gyomirtás megkönnyítését segítő herbicid rezisztens hibridek teszik ki a portfólió jelentős részét. A kimagasló szádor rezisztencia pedig az egyik – saját magunk által támasztott – követelmény a napraforgóinkkal szemben.

Amennyiben jövőre HO-napraforgót kíván termelni, úgy ajánljuk figyelmébe LG 54.92 HO CL hibridünket. Különösen akkor érdemes ezt választani, ha évjáratoktól függetlenül, stabilan teljesítő HO hibridet keres, és a termény értékesítés során az olajsavprémiumot is realizálni kívánja.

Jó termőképesség, kiemelkedően magas olajsavtartalom, és nagyon jó rezisztencia jellemzi. Ezek a tulajdonságok együttesen biztosítják gazdasági előnyét a magas olajsavas hibridek között.

Az LG 54.92 HO CL-t döntően azért választják a termelők, mert nagyon jó tapasztalataik vannak a hibrid termésstabilitásával, betegség-ellenállóságával, és állóképességével kapcsolatban. Jó betegség-ellenállósága okán ajánljuk azoknak is, akik biogazdálkodást folytatnak, és ehhez keresnek megfelelő magasolajsavas hibridet.

HO napraforgó kínálatunk 2019ben egy olyan hibriddel bővült, amellyel azoknak tudunk megoldást nyújtani, akik a magasolajsavas napraforgó gyomirtását is a Clearfield® Plus technológiára kívánják alapozni.

Az LG 50.797 HO CLP középérésű hibridünk középmagas, félig bókoló tányérállással rendelkezik.

Szár- és tányérbetegségekkel szemben jó az ellenállósága. Kiemelkedő a peronoszpórarezisztenciája, mivel a 100; 330; 700; 710; 730 és a 704; 714 rasszokkal szemben is ellenálló.

Fejlesztési kísérleteink alapján, az LG 50.797 HO CLP termőképessége meghaladja az ismert magas olajsavtartalmú herbicid rezisztens hibridekét. Olajsav tartalma 87-89%, stabilan magas.

Az LG 50.635 CLPhibridünk továbbra is a 3. legnagyobb területen termesztett linolsavas Clearfield® Plus napraforgó Magyarországon. (Forrás: Kleffmann, 2018., 2019.)

Nagyon jó termésstabilitásának és betegség-ellenállóságának köszönhetően az ország mindegyik régiójában, az átlagos, vagy a gyengébb adottságú területeken is sikeresen termeszthető hibrid.

Ezt megerősíti a partnereink körében végzett felmérésünk eredménye is, melynek során az LG 50.635 CLP-t termelők egybehangzóan, nagyon jó állóképességű, jó stressztűrő és a betegségekkel szemben ellenálló hibridként jellemezték. Még a gyengébb adottságú területeken is stabil, jó termést produkált.

Magyarországon forgalmazott hibridjeink legnagyobb része herbicidrezisztens: Clearfield®, vagy Clearfield® Plus. Ugyanakkor napraforgó-ajánlatunk 2020 tavaszára egy új hibriddel bővül, mellyel az Express* gyomirtási technológiát igénylő területekre kívánunk megoldást nyújtani.


Az LG 50.635 CLP betegség ellenállósága
(Bemutató fajtakísérletek terméseredményei alapján)

Az LG 50.635 CLP termésstabilitása eltérő évjáratokban

A legújabb LG 50.479 SX* linolsavas hibridünk nagy termőképességgel, közép-korai érésidővel, félig bókoló tányérállással rendelkezik. Fejlesztési kísérleteink eredményei alapján, a Magyarországon legnagyobb területen termelt szulfonil–urea-rezisztens hibridekkel azonos termésszint elérésére képes.

Betegségekkel szembeni ellenálló képessége – különösen Phomopsis, Alternária és Makrofomina esetében – a legnépszerűbb versenytársaknál lényegesen jobb. Széles körű peronoszpóra- és szádorrezisztenciával rendelkezik.

Az LG teljes napraforgó-kínálatáról bővebb tájékoztatást kaphat kereskedelmi képviselőinktől, illetve további információkat talál a http://lgseeds.hu/termekek/napraforgo weboldalon.

Mórocz Péter
termékfejlesztési vezető, Limagrain CE SE
Magyarországi Fióktelepe

*Az Express* és az SX* az FMC és leányvállalatainak bejegyzett márkaneve.

Az egyedi Clearfield® logó és Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegyei. ©BASF, 2020. Minden jog fenntartva.