fbpx

Hibridbúza: a jövő technológiája már ma a SAATEN-UNION kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 09.

Pierre-Louis Carrier, a SAATEN-UNION France hibridbúza termékmenedzsere részletesen bemutatta a hibridbúza nemesítésének hátterét, a szántóföldi vetőmag-előállítás gyakorlatát, továbbá a hibridbúza piacának jelenét és jövőbeni alakulását. A közel negyedmillió hektáros európai vetésterület 8%-ával Magyarország az előkelő második a vezető Franciaország (76%) után. Hazánk a hibridbúza vetésterületi részarányát tekintve is dobogós az európai országok között. Az elmúlt 5 év forgalmi adatait vizsgálva kiderül, hogy évente átlagosan 15%-kal nőtt az európai hibridbúza vetésterület. Eközben a hazai vetésterület egy év alatt megduplázódott, amit az idei várakozások további 95%-kal haladnak meg. Középtávon ezért szükségessé válik a hazai vetőmag-előállítás, ami nemcsak a belföldi, hanem a környező országok növekvő keresletének kiszolgálását is célozza.

A francia szakember előadásából kiderült, hogy évente több mint 2.000 új hibrid előállítása zajlik, melyhez 200-250 anyai vonalat és 30-40 apai vonalat használnak fel. A termőképesség, a termésstabilitás és a minőség 3 éves agronómiai vizsgálatát követi a vetőmag-előállítás szántóföldi gyakorlatának tesztje, ami után évente átlagosan 3 új hibrid kap elismerést. A hibridekben megnyilvánuló heterózishatás egyrészt tetten érhető a gyökértömeg 60%-os növekményében, másrészt a levéltömeg 46%-os többletében is. Ennek köszönhetően a hibridek a szülői vonalakhoz képest átlagosan 11%-kal nagyobb termést értek el egy 2011-ben végzett, független kísérletben. A hohenheimi egyetemen végzett vizsgálat során a legjobb hibrid 26%-kal múlta felül a jobbik szülővonala termésmennyiségét, és 13%-kal adott több termést a vizsgált legjobb fajtánál.

Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezetője előadásában röviden ismertette a hibridbúza vetőmag-előállításának hazai perspektíváit, valamint a hibridek köztermesztésben játszott szerepét. A SAATEN-UNION a hibridbúza-nemesítés úttörője, ma az egyetlen hibridbúza vetőmaggal rendelkező nemesítő ház Európában. Az újgenerációs hibridbúzák nemesítése során a magas hozam és a termésstabilitás mellett fokozott figyelmet fordítanak a minőségre is. A SAATEN-UNION szakemberei által végzett úttörő fejlesztések és a hibridbúzák termesztése során szerzett gyakorlati tapasztalatok együtt teszik lehetővé az egyre újabb hibridek nemesítését, szaporítását, köztermesztésbe vonását, valamint a termesztés-technológia fejlesztését. Az előrejelzések szerint 2014-ben Magyarország rendelkezik majd a legmagasabb hibridbúza-piaci részaránnyal a fémzárolt búzavetőmagok európai piacán. Középtávon pedig hazánk válhat a vetőmag-előállítás egyik regionális központjává, amely a közép-kelet-európai országok vetőmagszükségletét biztosítja majd.

A szakmai előadások után a vendégek megtekintették a fajtasorban elvetett hibrideket. A határszemle során tájékoztatót kaptak nemcsak az egyes hibridek agronómiai tulajdonságairól, hanem a termesztésükkel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról is, továbbá a szántóföldi parcellákon alkalmazott technológiáról és termesztésük helyi eredményeiről is. A több éve tartó hivatalos hazai fajtakísérletek mellett az üzemi szintű termelési tapasztalatok is egyértelműen igazolják a hibridbúzák hozam- és jövedelmezőség fölényét.

A rendezvény jó hangulatú ebéddel és élénk szakmai beszélgetéssel ért véget.

A rendezvényen készült fotók IDE kattintva megtekinthetőek.