fbpx

Lemond a földművelésügyi miniszter

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 01.

Megérkezett Ján Micovsky, szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter lemondását tartalmazó irat az elnöki palotába, bár szándékát az agrárium vezetője már 2021. május 25-én bejelentette.

 

Mezőgazdaság, lemond a miniszter
Lemond a miniszter (Fotó: TASR)

 

Korrupció árnyéka

Ján Micovsky a múlt héten a Szlovák Földalapban (SPF) történtekkel indokolta lemondását: a rendőrség vizsgálati fogságba helyezte a földalap vezérigazgatóját, Gabriela Bartosovát, akit egy évvel korábban Micovsky nevezett ki erre a posztra.

A szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a „Földbirtokos” és a „Hűbérúr” fedőnevet viselő akciói során a múlt héten vette őrizetbe az SPF vezérigazgatóját és vele együtt hat másik személyt.

A NAKA a két akció keretében korrupciós ügyekkel összefüggésben folytat nyomozást, az őrizetbe vett személyeket kenőpénz elfogadásával, bűnszövetkezet létrehozásával, vesztegetéssel, illetve hivatali jogkörrel történt visszaéléssel gyanúsítja.

 

Ján Micovsky bocsánatot kér

A miniszter azt mondta, úgy érzi, bocsánatot kell kérnie azoktól, akik úgy gondolták, lehet „ezt az országot és ezt a tárcát jobban, őszintén vezetni”. „…szégyen lenne a korrupcióellenes mozgalom részesének lenni, ugyanakkor egy ilyen helyzetben csak egy kicsit félreállni. Ez történhet, ha toleráljuk az olyan ügyeket, mint amilyenek az SPF-ben megtörténtek” – indokolta döntését Micovsky.

 

Forrás: MTI