fbpx

A járvány itt van a küszöbön

Írta: Barna Ferenc - 2020 december 07.

Idén ősszel számos magas patogenitású madárinfluenza kitörést észleltek a vadon élő madarakban és tenyésztett baromfikban szerte Európában, de nálunk még nincs hatósági beazonosítás.

A belga hatóságok november 27-én erősítették meg a vírus jelenlétét a Nyugat-Flandria tartományban. Menen mellett egy gazdaságban 131 ezer, hat hetes broiler állomány fertőződött le, melyet meg kellett semmisíteni.

A norvégiai Rogaland városának körzetében találtak H5N8 vírussal fertőzött vadludat pár nappal előbb.

November 23-án a lengyelországi Wroniawy melletti nagylétszámú állattartó telepen azonosították a fertőzést tojó tyúkoknál. A közel egymilliós állományt megsemmisítették.

 

Madárinfluenza Európában
Európa madárinfluenzás esetei az utóbbi két hónapban (Fotó: EU tematikus weboldala)

 

Lépett az Unió

A nagyszámú esetre reagálva az Európai Bizottság november 30-án meghozta Az egyes tagállamokban a magas patogenitású madárinfluenza kitörésével kapcsolatban alkalmazandó bizonyos védőintézkedésekről szóló 2020/1809 számú Végrehajtási Határozatát.

Ebben részletesen (ország/körzet) meghatározásra kerültek a megfigyelési körzetek és a korlátozás alatt álló területek. A területi meghatározásokhoz konkrét határidőket rendeltek, ameddig a korlátozásokat fent kell tartani.

Meghatározásra kerültek azok a feltételek, melyek teljesülése esetén az érintett tagállamok illetékes hatóságai engedélyezhetik a keltetőtojás-szállítmányoknak közvetlen szállítását.

 

Az érintett tagállamok:

  • Dánia;
  • Franciaország;
  • Hollandia;
  • Horvátország;
  • Lengyelország;
  • Németország;
  • Svédország.

 

Madárinfluenza körzet
Madárinfluenza körzet valahol Európában (Fotó: Forbes)

 

Jelenleg Magyarország még nem érintett

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nyáron véget ért magyarországi madárinfluenza járvány első tünetei 2019. decemberében jelentkeztek. Ebből kiindulva, valamint az európai körképet látva indokolt a korlátozó és járványvédelmi előírások fokozott figyelemmel történő, maradéktalan betartása.

Az érintett gazdák tudatos, felelős állattartói magatartásával megelőzhető a járvány hazai elterjedése.

Forrás: EU tematikus weboldala