fbpx

A repcegyökér körüli egészséges termőtalaj kialakítása és talajoltás egymenetben

Írta: Sándor Ildikó - 2020 augusztus 14.

Teljes körű mikrobiológiai hatású csúcstermékpár

A BactoFil® Repce + TrichoMax, amely megold minden fontos mikrobiológiai feladatot a repce korai, őszi fejlődésében.

Az olajos növények legveszélyesebb kórokozója a fehérpenészes szárrothadás vagy szklerotínia. Mérsékelten meleg, csapadékos években a felmérések alapján akár 50%-os kárt is képes okozni. A nagy mennyiségben keletkező szaporító képletei, a szkleróciumok tovább növelik a következő évek fertőzési kockázatát, mivel 5-15 évig is életképesek maradnak a talajban, várva a következő gazdanövény vetését a területen.

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújtunk segítséget a talaj-mikrobiológia komplex technológiájával.

 

A BactoFil® Repcében lévő mikroorganizmusok számos ponton támogatják a növények életfolyamatait, és kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó és vízgazdálkodó képességére.

Alkalmazásának előnyei:

  • hormontermelés,
  • tápanyagfeltárás a talajból, és a légköri nitrogén megkötése,
  • biokontroll-hatás,
  • talajszerkezet-javulás.

Az egyedfejlődés szabályozásában a növény a gyökértömeget tekinti meghatározónak, vagyis ehhez igazítja a föld feletti rész növekedését. A kezdeti gyökérfejlődés alapvetően meghatározza a termés mennyiségét.

A BactoFil®Repcében lévő talajbaktériumok auxint, gibberellint, kinetint szintetizálnak, melyek nagymértékben elősegítik a csírázást és a gyors és egyenletes kelést. A repce mélyre hatoló gyökérzetet fejleszt, ellenállóbbá válik a kifagyással és felfagyással szemben.
A télállóság ily módon történő növelése különösen nagy jelentőséggel bír.

TrichoMaxban lévő Trichoderma harzianum hasznos gomba biokontroll-hatásával biztosítja a repce gyökérkörnyezetének egészséges állapotát. Parazitálja a fertőzés forrását jelentő szkleróciumokat, ezért a későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága is jobb lehet.

Felhasználásának előnyei:

  • talajjavítás
  • hormontermelés
  • az ellenálló képesség fokozása
  • biokontroll-hatás.

A Trichoderma harzianum a repce gyökérzetének környezetéből kiszorítja a káros gombákat, minimalizálva a talajból induló betegségek kialakulásának lehetőségét (lásd a képen).

A TrichoMax felhasználása két termelési szezonban is 5-14%-os mértékben javította azon növényeink tulajdonságait, amelyeknél a biokontroll tevékenységnek kiemelt szerepe van a talajban áttelelő és onnan fertőző kórokozók miatt.

 

A TrichoMax és a BactoFil® Repce komplex, szinergista hatása mind a gyökér körüli egészséges termőtalaj kialakításában, mind a cellulózbontás tekintetében egyedülálló.

A kedvező hatásokat elérheti az igen kedvező termékpár megvásárlásával.

Bővebb információ: www.agrobio.hu

 

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.