fbpx

Térképen, ahogy tarol a madárinfluenza

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 01.

Európában és Délkelet-Ázsiában is az utóbbi évek legsúlyosabb járványhelyzetéről beszélnek. Az elmúlt hónapokban heti átlagban 1,5 millió állatot öltek le a koreai félszigeten és Japánban. A térkép lesújtó képet mutat.

 

madarinfluenza

 

Ázsia és Európa

Miközben az ázsiai baromfitenyésztők továbbra is szenvednek az évek óta legsúlyosabb madárinfluenza-járványában, Európa is az utóbbi évek legkeményebb megbetegedés-hullámával küszködik – foglalja össze az utóbbi hónapok híreit a PoultryWorld. Bár Ázsiában a vándorló madarak miatt gyakori a járvány, de most új vírustörzsek fejlődtek ki, amik az elmúlt 3 hónapban 20 millió csirke leselejtezéséhez vezettek Dél-Koreában és Japánban. Indiában az egyik legsúlyosabb járványról beszélnek. Ott különösen azért fájó, ami történik, mert a kereslet és az árak hirtelen csökkenése több millió kis baromfitenyésztőt sodor bajba egy olyan iparágban, amely csak nemrég kezdett felépülni a koronavírus kitörése után.

 

madarinfluenza

(Illusztráció: Horizont Média/archív)

Térképen, ahogy terjed

Japánban rekordszámú, csaknem 6 millió csirkét selejteztek ki 2020 novembere óta a vírus miatt, amelyet 36 baromfitelepen mutattak ki.  A legújabb madárinfluenza-járványok gyors és széles földrajzi terjedése miatt ez az egyik legrosszabb hullám Ázsiában a 2000-es évek eleje óta – írja a Reuters. Az Európában 2020 vége óta észlelhető különböző változatok is jelentős károkat okoznak. A japánok szerint ráadásul a madárinfluenza további terjedésének kockázata továbbra is fennáll, mivel a vadon élő madarak vándorlási szezonja márciusig vagy akár áprilisig is folytatódik.

Elég a térképre nézni, ami megmutatja, hol milyen sűrűséggel jelentkeznek a megbetegedések.

 

madarinfluenza