fbpx

Válsághelyzetben nemzetbiztonsági kérdés

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 02.

Az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, válsághelyzetben nemzetbiztonsági kérdés. Ezért Áder János, köztársasági elnök Erdős Norbertet nevezte ki élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárrá, aki ezt a posztot 2020. november 01-től látja el.

 

Erdős Norbert
Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet szakterülete.

„A közelmúlt és napjaink pandémiás helyzete még inkább felértékelte az élelmiszerellátás függetlenségének fontosságát, ráirányítva a figyelmet az élelmiszerlánc-biztonság jelentőségére is. Magyarország élelmiszeripara e körülmények között is jól vizsgázott, élelmiszerbiztonsági rendszerünk pedig az egyik legjobb, legstabilabb Európában. Élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkárként kollégáimmal továbbra is azon dolgozunk majd, hogy a magyar családok asztalára jó minőségű, biztonságos hazai termékek kerüljenek. Mindemellett a jövőben is kiemelten foglalkozunk a szemléletformálás, a tudásmegosztás területeivel is. Szeretnénk még inkább felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az élelmiszerlánc biztonságát, egészségünket csak együtt tudjuk megvédeni. Ehhez nemcsak a felelős vállalkozói magatartás hanem a tudatos vásárlás is elengedhetetlen” – nyilatkozta az új államtitkár kinevezése kapcsán.

Erdős Norbert Zsigó Róbertet váltja, aki a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára lett.

 

Erdős 1972-ben született Orosházán

1996-ban a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán történelem szakos bölcsész és középiskolai tanári diplomát szerzett, majd történelemtanárként helyezkedett el.

1998 és 2010 között önkormányzati képviselő, négy éven át alpolgármester, 2002 és 2014 között országgyűlési képviselő. 2011 és 2014 között a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, majd 2014-től 2019-ig Európai Parlamenti képviselő, ahol a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési szakbizottság, illetve a Halászati szakbizottság tagja is volt.

Erdős Norbertnek nem idegen a szakterület, hiszen európai parlamenti képviselőként, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési szakbizottság tagjaként több éven át foglalkozott élelmiszerek védjegyeivel kapcsolatos kérdésekkel.

Elmondása szerint célja, hogy támogassa egy hazai, jó minőségű, biztonságos élelmiszereket jelölő védjegyrendszer bevezetését, amely a vásárlók felé hiteles és valódi garanciát biztosít.

Forrás: Agrárminisztárium, Sajtóiroda