fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Nagy József

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 23.

Nagy József 1970-ben a gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán ösztöndíjjal szerezett diplomát, majd agrár-gépész gazdasági szakmérnök végzettséget. A középiskolai-egyetemi évek alatt nyaranta a helyi szövetkezetben dolgozott, ott is kezdte pályafutását műhelyvezetőként.

 

Nagy József, Kertészet kategória
Nagy József, Kertészet kategória

 

A szabadszállási szövetkezet elkezdett szántóföldi zöldségek (fűszerpaprika, zöldborsó, paradicsom, csemegekukorica) termesztésével foglalkozni, kezdetben a feldolgozóipar számára. A feldolgozott fűszerpaprika magasabb hozzáadott értéke miatt javaslatára egy zöldségszárító üzem épült, a projekt megvalósítását Nagy József irányította. Később más zöldségek termesztésébe is kezdtek, amihez a szükséges művelő- és betakarító-, valamint a szárítmány kiszereléséhez szükséges gépeket saját gépműhelyében gyártatta le.

1987-ben megbízták egy manufakturális konzervüzem megvalósításával és üzemeltetésével, ami hosszú éveken át eredményesen működött.

Megválasztották a Róna Mg. Szövetkezet elnökének, tisztsége a mai napig tart. A cég jelenleg integrálási rendszerben működik. A Szövetkezet a „háztájis” tagjaival megalakította a Róna Ker-Tész Kft.-t, melynek ügyvezetője, ami 20 év alatt stabil infrastrukturális háttérrel működő, folyamatosan fejlesztő szervezetté nőtte ki magát. Az általuk termelt zöldségfélék termelése nyomon követhető, amit a GobalGAP tanúsítványuk biztosít. A hazai friss piacon hagyma- és gyökérfélék értékesítését tekintve 10-13%-os részesedést értek el. A jövőben további fejlesztésekkel, környezetkímélő, energiatakarékos megoldásokat bevezetve kívánja a két cég működését irányítani, növelve ezzel a csomagolás színvonalát, az egészséges feldolgozott termékek értékesítési arányát.

30 évig helyi képviselő volt, egy ciklusban pedig alpolgármester. Mindkét cége munkavállalói béren kívüli juttatásban részesülnek, de a nyugdíjas tagjaikat, helyi alapítványokat és rendezvényeket is támogatják. A FruitVeb szakmaközi szervezetnél TÉSZ-ek és Kereskedők elnökségi tagja.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!