fbpx

Megszüntették a korlátozást, másnap azonosították a vírust

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 10.

2021. február 03-a óta nem fordult elő újabb madárinfluenza megbetegedés hazánkban, ezért március 02-án feloldották a védőkörzeteket, majd március 08-án megszüntették a korlátozásokat. Másnap, március 09-én magas patogenitású madárinfluenza vírust mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma elhullott vadmadarakból Csongrád-Csanád és Somogy megyében.

 

Vadmadarak terjeszthetik a vírust

Továbbra is veszélyben a baromfi ágazat, a vírust kimutatták vadmadarakban (Fotó: Barna Ferenc)

 

Nem sokáig örülhettek a baromfitartók

A vizsgálatok során igazolt két altípus hasonló az Európa-szerte előforduló vírustörzsekhez, melyeket elsősorban vadmadarakban mutattak ki 2020 ősze óta. A vándormadarak hordozzák a vírust, mozgásuk miatt a betegség továbbra is fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A NÉBIH ezúton is felhívja a mezőgazdaság szereplőinek, elsősorban az állattartók figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

Csongrád-Csanád megyében két elhullott bütykös hattyúból, Somogy megyében pedig egy elhullottan talált rétisasból mutatták ki madárinfluenza vírust. A bütykös hattyúnál azonosított H5N8 altípus már 2020-ban és 2021-ben is megjelent hazánkban. A rétisasnál igazolt H5N5 altípus eddig még nem fordult elő Magyarországon, Európában azonban már több országban is okozott megbetegedést (Romániában, Szlovákiában és Svédországban).

 

Vadmadarak terjeszthetik a vírust

A mezőgazdaságban kockázati tényezők a vándormadarak, ugyanis hordozhatják és terjeszthetik a vírust (Fotó: Barna Ferenc)

 

Kiemelt kockázatot jelent, hogy a vándorló vadmadarak vonulási útvonalai magyar területeket is érintik

A hazai baromfiállományban 2021. február 3-a óta nem fordult elő újabb megbetegedés. A madárinfluenza-mentes státuszt az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint legkorábban 2021. május 23-án nyerheti vissza Magyarország, ennek időpontját a vadmadár esetek nem befolyásolják.

Így a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó harmadik országokba legkorábban május végén kezdődhet meg a szállítás, ha addig nem regisztrálnak konkrét esetet tenyésztett állományban.

A baromfiállományok védelme érdekében elengedhetetlen a zártan tartás, valamint a járványvédelmi előírások szigorú betartása. Az állatokat többek között a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni.

A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá.

 

Az baromfitartással kapcsolatos, részletesebb szabályok itt olvashatók.

 

Forrás: NÉBIH
Összeállította: Barna Ferenc