fbpx

Magas olajtartalmú repcehibridek

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 10.

A minőségi felárnak köszönhetően az árbevétel jelentősen, hektáronként akár több tízezer forinttal nőhet.

A repcetermesztők árbevételét döntő mértékben a mindenkori termésmennyiség mellett a termény olajtartalma határozza meg. Felesleges nagyvonalúság, sőt szinte vétek olajbonifikáció nélkül leszerződni a terményt, hiszen 40 százalékos olajtartalom felett egy százalékonként 1,5 százalék minőségi felár érvényesíthető.

 

Különösen beszédes számok ezek akkor, amikor sokak számára megkérdőjeleződik a repcetermesztés hosszú távú jövedelmezősége és jövedelemstabilitása. A RAPOOL nemesítési programjaiban a hozam növelése és a termésstabilitás javítása mellett a minőség, azon belül az olajtartalom emelésére is kiemelt figyelmet fordít, hiszen annak közvetlen hatása van a termelő árbevételére.

 

A repcemag olajtartalmát alapvetően meghatározza a választott hibrid genetikája

A megfelelő termőhelyi adottságokon túl a következetes és magas szintű termesztéstechnológia is közvetlenül hozzájárul az adott évjáratban elérhető olajtartalomhoz. A magas olajtartalom kialakulása szempontjából az ajánlott mértékű tápanyagellátás kulcsfontosságú, ezen belül a harmonikus nitrogén-utánpótlás, mivel a túl sok nitrogén kedvezőtlenül hat az őszi káposztarepce olajtartalmára. Az okszerű növényvédelem, a becők egészségesen tartása nélkülözhetetlen a magok optimális fejlődéséhez és kitelítődéséhez. A kipergés-ellenálló, jó rezisztenciális tulajdonságokkal rendelkező hibridek megválasztásával a betakarítás ideje kitolható, a repcemagok deszikkálás nélkül, természetes módon érnek be, ami az olajtartalom növekedését eredményezi.

A számos befolyásoló tényező ellenére az olajtartalom a terméshozamhoz viszonyítva kötöttebb genetikai tulajdonság, és kevésbé befolyásolják a termőhelyi viszonyok vagy az évjárati hatások. Ezért minden repcetermelőnek érdemes a hektáronkénti árbevétel maximalizálásának érdekében kifejezetten magas olajtartalmú hibridet választania.

 

Az olajbonifikáció igénybevételével érdemben javulhat az árbevétel

A DYNAMIC és a DUKE hibridek a NÉBIH fajtaminősítő vizsgálatai során kimagasló olajtartalom-eredményeket értek el. A hozam és az olajtartalom adatait figyelembe véve ezek a hibridek hektáronként 54-58 ezer forintos olajprémiumot jelentettek termesztőjüknek a két gazdasági év átlagában.

 

A DUKE kiemelkedő hozamú, korszerű, a tarlórépa sárgaságvírusával szemben ellenálló, korai érésű, rendkívül magas olajtartalmú hibrid. Tavaszi fejlődése és virágzása korai. Állománya közepes magasságú, megdőlésre nem hajlamos. A hibrid széles körű védelemmel ellátott a kórokozókkal szemben, és az RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómás fertőzések ellen.

A DUKE későn is vethető, ekkor nincs szükség erőteljes regulálásra. Korán vetve azonban 4–6 leveles állapotban regulátorral kell kezelni az állományát. Betakarításának tervezhetőségét segíti kipergés-ellenállósága: becői jobban ellenállnak a külső fizikai behatásoknak, minimalizálva ezzel a pergési veszteséget.

A DYNAMIC kimagasló termőképességű, kiváló alkalmazkodóképességű és jó állóképességű, középkései érésű hibrid. A DYNAMIC a modern hibridek tulajdonságait kombinálja: ilyen az RLM7-es fómarezisztencia-gén, amely a korai őszi fómafertőzés ellen véd. Genetikailag ellenáll a tarlórépa sárgaságvírusának, aminek eredményeként vírusfertőzés esetén szöveteiben a kórokozó részecskéi szignifikánsan kisebb koncentrációban fordulnak elő más hibridekhez képest. Hozam- és beltartalmi mutatói átlagon felüliek. Jól alkalmazkodik minden technológiai színvonalhoz, gabona- és széles sortávon is termeszthető hibrid.

Tápanyag-hasznosító képessége rendkívüli, ezért alacsonyabb tápanyagszintek esetén lényegesen magasabb hozamot ad más hibridekhez képest. Későn is betakarítható, ideális választás lehet azon gazdaságok számára, ahol a betakarítás elhúzódhat.

Amikor hibridet választunk, ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy létezik negatív bonifikáció is. Ez azt jelenti, hogy egy bőtermő, de gyenge olajtartalmi mutatóval rendelkező hibrid miatt kedvezőtlenebb évjáratban hektáronként akár több ezer forinttal csökkenhet a terményértékesítésből származó bevétel. Ezért fajtaválasztásakor érdemes alaposan tájékozódni a piacon elérhető repcék beltartalmi tulajdonságairól is.

 

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

A RAPOOL repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.