fbpx

Eurostat jelenti: kiugró mértékben nőtt a gazdák jövedelme

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 15.

Az EU statisztikai hivatala előzetes adatai alapján Magyarországon 14,9%-kal nőttek a mezőgazdasági jövedelmek 2020-ban. Viszonyításként: tavaly az EU átlag 3,5% volt.

A jövedelemnél ugyan szerényebb mértékben (4,1%-kal), de nőtt az agrárium kibocsátása is. Eközben az uniós tagországok összességében -1,6%-os visszaesést könyvelhettek el.

 

tojó hibridek szállítása

A baromfiszektor teljesítményét a madárinfluenza-járvány rontotta (Fotó: Barna Ferenc)

 

A magyar mezőgazdaság ellenállónak bizonyult a koronavírus ellen

„Az Eurostat adatai megerősítik a Takarék AgrárTrend Index által is visszaigazolt tényt, hogy a magyar mezőgazdaság összességében ellenállónak bizonyult a koronavírus járvány okozta gazdasági válságnak. Sőt, tavaly a hazai gazdák európai mércével mérve is jól teljesítettek” – hangsúlyozta Mezei Dávid, a Takarékbank agrár- és uniós kapcsolati ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette, a jó teljesítmény azonban nem minden ágazatra igaz egyformán. A vendéglátó- és szálláshelyek bezárása negatívan érintette az ezen szektoroknak kitett mezőgazdasági termelőket, így például a víziszárnyas ágazatot. Emellett a baromfiszektor teljesítményét a madárinfluenza-járvány rontotta tovább.

 

Rendkívül magas gabona- és olajosmagárak

A Magyar Bankholding tagjaként működő Takarékbank elemzői szerint, a jó eredmény elsősorban két tényezőnek tudható be. Egyrészt, a főként a tavalyi év második felében megfigyelhető rendkívül magas gabona- és olajosmagáraknak, másrészt az Agrárminisztérium által a termelők számára nyújtott hathatós és gyors segítségnek. Mezei Dávid ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a legfőbb szántóföldi termékeknek az év első napjaiban is fennmaradó magas árai magas takarmányárakat is jelentenek, ez pedig különösen nehéz első félévet vetít előre az állattenyésztőknek.

A Takarékbank bízik abban, hogy a gazdák a befolyó többletjövedelmet elsősorban a hatékonyság és az előállított hozzáadott értékek növelésére, illetve a feldolgozottságot segítő beruházásokra fordítják. A következő időszakban ugyanis önmagában az alacsonyabb hozzáadott értékű szántóföldi növénytermesztés eredményei nem lesznek elegendőek a magyar agrárium versenyképességének megőrzéséhez.

 

tojás válogatás

A Takarékbank bízik abban, hogy a gazdák a többletjövedelmet a feldolgozottságot segítő beruházásokra fordítják (Fotó: Barna Ferenc)

 

Ennek alátámasztására Mezei Dávid három fő okot emelt ki:

  • Egyrészt növekszik a relatíve olcsó és egyre hatékonyabban előállított gabona – és olajosmag mennyisége a Fekete-tengeri (Ukrajna és Oroszország) övezetben.
  • Másrészt fokozódik az EU-n belüli verseny a szántóföldi ágazatban: Romániában és Bulgáriában növekszik a területalapú támogatás egy hektárra jutó összege, míg Magyarországon a legjobb esetben is stagnál majd.
  • Harmadrészt az EU agrárpolitikája és klímavédelmi stratégiája – az úgynevezett Európai Zöld Megállapodás – egyre inkább előnybe részesíti a magas hozzáadott értékű, fenntartható és minőségi mezőgazdasági termelést.

 

A beruházások magas ütemének fenntartása szükséges

A Takarékbank szakértői úgy látják, a magyar mezőgazdaság az előző időszakban is megmutatta, hogy képes alkalmazkodni a gyorsan változó piaci körülményekhez, erősödő nemzetközi versenyhez. Ehhez azonban a beruházások jelenlegi magas ütemének fenntartására és a fenntarthatóságot és innovációt egyaránt szolgáló gazdálkodási szemlétre van szükség.

Forrás: Takarékbank, sajtóközlemény