fbpx

Hoppá, ennek a 8 hektárnak 1643 gazdája van!

Írta: Kohout Zoltán - 2019 február 25.

Gondolná, hogy van hazánkban kisparcella, aminek falunyi gazdája van? És azt elhiszi, hogy van olyan 1 nm2-es(!) terület, amin többen is osztoznak? Mutatjuk az osztatlan közösök legabszurdabb számait!

erdő

Közös lónak

Nem véletlenül nevezi az agrárminiszter a magyar mezőgazdaság fejlődése egyik legnagyobb akadályának az osztatlan közös tulajdonú birtokok létét. „Közös lónak túros a háta”, „Ha sok a gazda, kevés a haszna” – mondja a magyar népnyelv évszázadok óta, s nem véletlenül: a földet érintő komoly ügyekben nehézzé, néha csaknem lehetetlenné teszi a hatékony ügyintézést, előrelépést a soktulajdonosú státusz. Íme, néhány abszurd!

Ahány fűszál, annyi gazda

Győr-Moson-Sopron megyében például van olyan 8,5 hektáros szántó (Szárföld térségében), amelynek nem kevesebb mint 1643 tulajdonosa van – ez az egyik rekord. Bőny térségében egy 29,2 ha szántóföldet 972 tulaj mondhat magáénak, míg Halásziban egy 52,5 hektáros tábla felett rendelkezik 852 tulajdonos. A másik nonszensz egy rét Vitnyéd mellett: a 9 hektáros legelőnek 1209 tulajdonosa van. ismerünk aztán Kónyban egy 10,3 ha nagyságú rétet: azt 955-en birtokolják.

erdő

0,0001 hektár…

Az abszurdok egy másik szempontból is mérhetőek – a méret alapján. A két legkisebb terület rét besorolású. Az egyik Egervölgyben (Vas megye), a másik Rédicsen található, és mindkettőnek egy 0,0001 ha, vagyis 1 nm2 a „nagysága”. Birtokosa viszont mindkét rétnek kettő is van.

A legnagyobb osztatlan közös Szentgálon (Veszprém megye) van, egy erdő: a kiterjedése szép nagy: 458 hektáros, de 108 tulajdonosnak kell egyetértenie mindenben.