fbpx

Kiváló pályázatok érkeztek az agrártehetségek versenyre

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 22.

Egyenként 1,5 millió forinttal három doktoranduszt és három fiatal kutatót díjazott a 2019 őszén meghirdetett agrártehetségek versenyén a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), ismertette Gyuricza Csaba főigazgató az M1 aktuális csatornán.

A pályázat a magyar fiatalok agrárirányultságú innovációinak megismertetésére készült, amire 64 pályázat érkezett be az ágazat minden területéről, mondta a főigazgató. Mindez azt is igazolja, hogy Magyarországon rengeteg olyan kutatás és fejlesztés zajlik, amelyek a gyakorlatban is hasznosíthatók. A NAIK szeretné, ha ez a díj olyan elismerés lenne, amely nemcsak anyagi értelemben, hanem presztízs és kutatási lehetőségek terén is meghatározná a díjazottak pályáját.

Kovács Levente, a pályázat egyik díjazottja a tejelő szarvasmarhák jólétét vizsgálta stressz és az ellés körüli időszakban. A tejelő szarvasmarhatartó gazdaságok számára ez a kettő időszak nagyon gazdaságilag érzékeny, mondta a díjazott, kiemelve, hogy a területen végzett kutatása révén az állatokon mérhető paraméterek – légzésszám, mozgás, szívritmus szám – elemzésével új információkat tud nyújtani a gazdáknak.

Gyuricza Csaba bejelentette, hogy a beérkezett pályázatok magas száma és jó minősége miatt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ idén is meghirdeti a pályázatot.