fbpx

Három magyar innováció tart a világhír felé

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 07.

Forradalmi eszköz a szarvasmarhák tömegmérésében; digitális kártevőcsapda; agrár-üzleti adatok digitalizálása. Három hazai innováció képviseli Magyarországot az X-Europe program AgriTech kohorszában.

 

Fotó alapján rögtön mér

A hírt az X-Europe program jelentette be nemrég. A program segíti a deeptech induló vállalkozások képzési, hálózatépítési munkáját, hogy indulólendületet adjon a befektetőkkel, vállalatokkal való kapcsolatokhoz Európában.

A szellemes elnevezésű Agroninja abból indult ki, hogy hiányosak az adatokon és a technológián alapuló megoldások a mezőgazdaságban, különösen a szarvasmarha-állományok mérésében. Ugyanakkor ez elengedhetetlen az állatok egészségét és minőségét, illetve a költségek minimalizálását illetően. Az Agroninja megoldása egy olyan platform, amely mindössze 20 másodperc alatt képes 95%-os megbízhatósággal megbecsülni az állatok súlyát. Az adatokat online felhőben kezeli, így például az elhízási görbe és a fejlődés nyomon követhető, megfelelően dokumentálható. A platform a gyors teljesítményt mobiltelefonon készített és feltöltött fényképek elemzésével éri el lézeres távolságmérővel. A 2017-ben alapított Agroninja célja további adatalapú termékek kidolgozása a mezőgazdaság számára, s máris 15 országban értékesíti a termékeit.

 

innovacio

 

Digitális rovarcsapda

A másik magyar agrár starup a Smapp Lab, amely olyan digitalizált csapdacsaládot fejleszt, amelynek elemei felhasználhatók a lepkék rajának nyomon követésére. A rendszer erősíti a védelmi mechanizmusok hatékony, például a pontosabb előrejelzést, permetezést olyan kártevők ellen, mint az alma- és kukoricamolyok, a gyapottok-bagolylepke. Alapítói családi-mezőgazdasági előzmények révén ismerték a probléma fontosságát, és most a Design Terminal és a Magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által indított NAK TechLab inkubációs program révén a Smapp Lab együttműködik a KITE Kft-vel és a mezőhegyesi Ménesbirtok és Oktatási Farm Kft-vel is. A cég ma már nemcsak terméket, hanem szolgáltatást is értékesít, és nyit a nemzetközi piacok felé.

 

innovacio

 

Megbízhatóbb, csalásbiztos adatkezelés

A harmadik hazai innovátor az Inventori Solutions. Céljuk átláthatóbbá tenni a mezőgazdasági ellátási láncokat, digitalizálni az ügyfelek készletét, és a termékkövetés új szintjét kialakítani. Az alapítók szerint a mezőgazdasági ágazatban tapasztalható adminisztratív és ellenőrzési problémák miatt megbízhatóbb, a csalások kiküszöbölésére képes a rendszerekre van szükség. Úgy vélik, bár általánosságban a magyar mezőgazdaság kevésbé nyitott, mint a többi magyar ágazat és a nemzetközi mezőgazdasági körök, a piacvezető vállalatok keresik az ilyen típusú megoldásokat, és a generációváltás is támogatja a folyamatot.

Forrás: X-Europe