fbpx

Miért éppen riolittufa?

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 augusztus 19.

Az utóbbi években egyre növekvő igény mutatkozik a mezőgazdaságban a természetes talajjavító anyagok használatára, melyekkel a talajok javítása, illetve a növények tápanyag-utánpótlása mesterséges anyagok nélkül oldható meg.

Bodrogkeresztúr bánya

És miért éppen a riolittufa?

Mert használata a gazdálkodásban felmerülő problémák közül egyszerre többre is megoldást jelent.

Most vegyük ezeket sorba:

– A riolittufa talajba juttatásával javítunk annak szerkezetén, a kötött talajokat lazítja, a laza talajokat kötöttebbé teszi, javul a talajélet és a porozitás, csökken a munkaigény.

– Javítja a vízgazdálkodást, adszorpciós képességének köszönhetően megköti a vizet, és aszályos időszakban ezt le tudja adni a növény számára.

– Javítja a talaj pH-értékét, közel semleges kémhatásának és ioncserélő képességének köszönhetően kiegyenlíti a talaj pH-értékét, csökkenti a savanyúságot, így javul a növények tápanyagfelvevő képessége.

– Magas nyomelem- és ritkaelem-tartalma van.

– Javul a talaj tápanyag-szolgáltató képessége és növekszik a termésmennyiség.

– Egyszerűen kijuttatható műtrágyaszóróval vagy trágyával összekeverve, szervestrágyaszóróval. Megfelelő dózis kijuttatása esetén 6–8 év tartamhatás érhető el, nincs szükség évenként ismétlésre.

Riolittufa

Nébih-engedéllyel, Biokontroll-igazolással és Biokultúra-ajánlással rendelkezik, melyek alkalmassá teszik öko- és biogazdálkodásokban való felhasználásra. Pontos kijuttatási mennyiséget talajvizsgálati jegyzőkönyv alapján lehet adni, de általánosságban elmondható, hogy homoktalajoknál 3 kg, vályogtalajoknál 1 kg, agyagtalajoknál 2 kg m2-ként az ajánlott dózis, amit a föld felső rétegének 30 cm-éig kell a talajba keverni.

 

Podráczki Károly értékesítő
[email protected]

Mobil: +36-70/524-3774

 

Colas Északkő Kft.
www.riolittufa.hu