fbpx

Közel 10%-kal visszaesett a magyar termékek aránya

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 25.

A következő hét évben meg kell erősíteni a magyar élelmiszeripart – reagált Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a múlt héten közzétett felmérésre, amelyben a hivatal megállapította: visszaesett a hazai élelmiszerek, elsősorban a feldolgozott termékek aránya a tíz legnagyobb kereskedelmi lánc üzleteiben.

 

Mezőgazdaságra épülő élelmiszeripari termék
Saját márkás, magyar termék a Coopban (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

A feldolgozott termékek körében volt a legnagyobb visszaesés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) megállapította, hogy Magyarországon a vizsgált üzletek összkínálatában a magyar termékek aránya 70% körüli, míg hat évvel ezelőtt még csaknem 80%-os szinten állt.

A feldolgozott termékeket (sajtok, sonkák, joghurtok, gyümölcs lekvárok) tekintve esett vissza legnagyobb mértékben a magyar áruk aránya az üzletekben. A kialakult helyzet kezelése érdekében a következő hét évben a mezőgazdaságra épülő magyar élelmiszeripart meg kell erősíteni.

A tavalyi felmérésben 16 termékcsoportot vizsgáltak, 2014-ben viszont még csak 13 tárgykör volt érintve. Amennyiben mindkét felmérésben csak a 2014-ben ellenőrzött 13 termékkategóriát veszik figyelembe, akkor 70,5%-ról már 72,5%-ra emelkedik az üzletek polcain a magyar termékek aránya.

 

Mezőgazdaságra épülő élelmiszeripari termék
Magyar Termék védjegyes bio tojás az Aldiban (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

A NÉBIH kutatása rámutatott

A nemzetközi áruházláncokban 66%-os, a hazai üzletláncoknál már csaknem 80%-os volt a magyar áruk köre. Erre alapozva az államtitkár kiemelte: „a magyar dolgozók munkáját segítjük azzal, ha magyar terméket vásárolunk”.

A magyar termékek kínálata alapján az első három helyet három hazai lánc foglalja el:

  • Reál (80,65%),
  • Coop (80,17%),
  • CBA (76,95%).

A lista utolsó három helyezettje:

  • Penny Market (67,58%),
  • Tesco (66,07%),
  • Lidl (56,09%).

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc