fbpx

Kettő milliárd helyett kettő és fél az állattartó telepekre

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 15.

5,4 milliárd forint összértékben 349 db kérelem érkezett a baromfi- és sertéstartó telepekről a járványvédelmi rendszerek kialakítására a kettő milliárd keretösszeggel hirdetett pályázatra – tudtuk meg az illetékes minisztérium közleményéből.

A Vidékfejlesztési Program keretében a gazdák 2020. május 1-jétől pályázhattak állattartó telepek fejlesztésére, felújítására. A felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott, és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat számára szólt.

 

 

A járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységeket támogat a pályázat:

  • állattartó telepi épületek, építmények kialakítása, – felújítása;
  • állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése.

A beérkezett támogatási kérelmek közül 195 esetben született pozitív döntés. Mivel az elkülönített 2 milliárd keretösszeg nem fedte le a sikeres pályázatok által igényelt támogatást, az Agrárminisztérium az eredeti forráskeretet megnövelte.

A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenése korszerű technológia szakszerű alkalmazásával csökkenthető. Ezért fontos az ilyen jellegű beruházások, fejlesztések támogatása, ezzel az ágazat versenyképességét is növelve.

 

 

A további pályázatok elbírálása pedig folyamatosan zajlik.

Fotó: Horizont Média Archív