fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka ebben az évben a hajdúnánási Nyakas Farm

Írta: Sándor Ildikó - 2020 szeptember 13.

Negyedik alkalommal kereshettük Magyarország Legszebb Birtokát azzal a céllal, hogy a vizuális szépség és szakmai minőség alapján példaképeket találjunk. Az idén 21 birtok került döntőbe, őket már korábban is bemutattuk olvasóinknak, követőinknek. A kategóriagyőztesekre és az abszolút győztesre 2020. szeptember 12-én derült fény a Siófokon tartott ünnepi gálán.

 

 

„Egymást és a munkánkat is el kell ismerni, erre egyszerűen szükségünk van. A mezőgazdaságban dolgozni, élelmiszert termelni pedig életforma, nem is egyszerűen szakma vagy foglalkozás, épp ezért kell megmutatnunk a környezetünknek és a társadalomnak ezeket a birtokokat, vele együtt a mögöttük álló regényeket” – hogy csak pár gondolatot idézzünk az ünnepi köszöntőkből.

 

 

Magyarország Legszebb Birtoka 2020. kategóriagyőztesei:

  • Állattenyésztés kategória: Iliszi Major
  • Családi gazdálkodás kategória: Nyakas Farm
  • Gyümölcstermesztés kategória: Almakúti Kft.
  • Kertészet kategória: Farkas Kertészet
  • Precíziós gazdálkodás kategória: Tápió-Táj Kft.
  • Szántóföldi növénytermesztés kategória: Baki Agrocentrum Kft.
  • Szőlészet-borászat kategória: Vesztergombi Pincészet

 

 

Magyarország Legszebb Birtoka 2020. Különdíjasa:

  • Greencoop Hungary Kft.

 

Magyarország Legszebb Birtoka 2020. Közönségdíjasa:

 

Magyarország Legszebb Birtoka 2020. győztese:

 

 

A mai napig három győztesünk volt: Somodi Ferenc birtoka Kecskeméten, aki csodás gyümölcskertészetével nyert hajdanán. Molnár István az Agrárbéta Kft.-vel a második alkalommal lett győztes, birtokán naperőművel, orchideaüvegházzal, biomassza-erőművel és különleges élelmiszeripari kukoricával győzte meg a zsűrit. Harmadik évben pedig Derecskén a Bold Agro nyert, ahol egy csodás gigabirtokot szavazott meg a zsűri győztesnek, a Szabó család intenzív gyümölcsöse és a DÉR Juice gyümölcsléüzeme egysége volt a mérvadó pont. Ez a névsor a mai naptól a Nyakas család munkájával, összetartó erejével és szakmaiságával válik teljessé, egy év múlva pedig újra útra kelünk, hogy felkutassuk a jövő (vagy a mai kor) generációjának azt a birtokot, ami egy újabb példája lesz a sikeres gazdálkodásnak.

 

 

Mit látott a zsűri azon a legszebb birtokon?

A tősgyökeres hajdúnánási Nyakas András több mint 38 éve kezdett vállalkozásba, anno baromfitenyésztőként és állatkereskedőként. 14 évvel később, 1995-ben 25 vemhes üszővel elindította tejtermelő tevékenységét, és mára Magyarország egyik legmodernebb, legnagyobb tejelőszarvasmarha-telepével és tehénállományával rendelkezik. Az öt telephelyből álló gazdaság súlyát jól illusztrálja a 4.800 holstein-fríz szarvasmarha, a 600 juh és mellette a közel 1.800 hektárnyi megművelt, abból 450 hektáros öntözött terület. A tenyésztői versenyek rendszeres szereplőjeként, sőt díjazottjaként az évi 23 millió liter jó minőségű tejre a legbüszkébb a családfő. Hajdúnánáson benne volt a levegőben, András szavaiban, a családtagok reakcióiban: itt többet tudnak a tehenekről, mint általában az emberek egymásról.

 

 

„Mindehhez persze a technikai háttér (pl. a 40 állásos carussel fejőház) is kell, de a feleségem és a 130 kollégám (bővebb családom) nélkül lehetetlen lenne” – vallja Nyakas András. A generációváltás éveiben járó gazdaság már az agrármérnök András és Tamás közreműködésével fejlődik tovább, és hamarosan a jogi egyetemet végző Évát is hazavárják. Így már nemcsak az 1600-as évekig visszanyúló családfával, a Hagyományőrző Aratónap megrendezésével, a szakmai napok rendezésével, a McDonald’s boldog teheneivel, hanem a mai Nyakas Farmmal is öregbítik a város hírnevét.

 

 

„Vissza nem mehetsz, elölről nem kezdheted, mitévő lennél, mondd?”

Kálnay Adél magyar író és pedagógus szavait Blum Zoltán (ügyvezető; SAATEN-UNION Hungária Kft. ) vette kölcsön az ünnepi pillanatokhoz. Ezek a szavak most szóljanak a jelenlegi és leendő gazdákhoz, legyen útravaló mindannyiunknak:

„Látod, itt a baj. Átmentél úgy az erdőn, hogy szinte semmit sem figyeltél meg. Nem gyönyörködtél, nem örültél. Persze tudom, siettél ide, ez a cél lebegett előtted, nem értél rá, ezt akartad mondani ugye? Az emberek nagy része is így siet át az életen, mint te az erdőn. Nem lát, nem hall, csak siet, célba akar érni. Esetleg, mint te, meg akarja tudni, mi a feladata. És ha én most, hogy ideértél, azt mondanám, hogy nincs itt semmiféle feladat? Hogy a feladat éppen az lett volna, amit útközben láttál, hallottál? Mit szólnál ehhez? Vissza nem mehetsz, elölről nem kezdheted, mitévő lennél, mondd?”