fbpx

Az új, hatsoros Tempo mellé már várjuk a következőt is

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 július 06.

A Bács-Kiskun megyei Dunapataj a központja az Új Élet Mezőgazdasági Kft.-nek, ahol Dusnoki Csaba cégvezető segített a közel 1 000 hektáron gazdálkodó és 400 hektáron integrációs tevékenységet is folytató céget és a gépesítési hátteret, technológiát bemutatni.

 

Vaderstad Tempo

 

Milyen növényeket termesztenek, milyen területi adottságok mellett?

– A konvencionális szántóföldi növények, őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce, napraforgó és kukorica adja a legfontosabb kultúráinkat. Földrajzi elhelyezkedésünkből következően alapvetően dunai öntéstalajokon gazdálkodunk. A tavalyi évben a repcére voltunk a legbüszkébbek, a több mint 200 hektáron üzemi átlagban 4 t/ha-os szintet közelítette meg a betakarított mennyiség. Napraforgóban 3,5-4 tonna/ha-os átlagot értünk el, míg búzáink malmi minőségben 7 t/ha, kukoricánk pedig 12 t/ha eredményt hoztak az elmúlt szezonban.

 

Mi a cégfilozófia a talajművelés terén?  Szántásos vagy forgatás nélküli művelés?

– Mi az arany középutat igyekszünk megtalálni. Az időjárás, a talajállapot és más tényezők figyelembevételével választjuk meg az alapművelési módjainkat. Nem egy adott koncepciónak igyekszünk megfelelni, hanem mindig a legjobban kívánjuk kiszolgálni a növényt és a talajt.

 

A gépesítésre térve, talajművelés és vetés terén hány gép dolgozik a svéd gyártótól az önök területein?

– Három gépünk van a Väderstadtól. Egy NZ Aggressive magágykészítő kombinátor és egy Rollex henger úgy dolgozik nálunk, hogy már mindkettőből a másodikat „fogyasztjuk”, az első darabok 2008 óta már kiszolgálták a gazdaságot, érdemes volt cserélni ezeket. Idéntől pedig a gépparkunkat egy hatsoros, függesztett Tempo vetőgép is erősíti, amelyből már a második megvásárlását tervezzük. A saját területeken a vetést nyújtott műszakokkal egy géppel is meg tudnánk oldani, de a bérvetések miatt, valamint üzembiztonsági szempontokból jó lesz, ha két géppel dolgozhatunk.

 

A beruházásaik során mik voltak a döntő érvek?

– Fontosak voltak a gyártó cég referenciái, a szemmel láthatóan jó anyagminőség, a háttérszolgáltatások, valamint a gépek komoly ismertsége, országos kedveltsége. Az utóbbi időben a döntéseinket demólehetőségekkel is segítette a hazai leányvállalat.

A Tempo vásárlásánál fontos volt a cég piacvezető pozíciója, valamint más gazdák jó tapasztalatai. Láttuk a vetési minőséget szántóföldön, üzemi körülmények között. Az első szezon után pedig már mi is megtapasztaltuk a saját területeinken, hogy nemcsak a hirdetésekben gyönyörűek a Tempo-állományokról készült fotók, hanem a valóságban is. Közel 200 hektáron differenciált tőszámú vetést is végeztünk a Tempóval, valamint nagy megelégedéssel használtuk a szakaszvezérlést is rajta, hogy forgókba, dűlőkbe fölöslegesen ne vessünk vele. Előtérbe kerülhetett így a nagy munkasebesség és a profitmaximalizálás is. Mivel az integráció miatt sok kisebb táblán kell dolgoznunk, a hatsoros modellt választottuk, aminek az erőgépigénye is kisebb.

 

2008 óta azért biztosan voltak szerviz- és alkatrészellátási feladatok. Mennyire elégedettek a hazai leányvállalat biztosította háttérrel?

– Maximálisan! Itt nemcsak az emberi oldal, a gyors kiszolgálás a fontos, hanem az alkatrészek minősége, kopásállósága is.

 

A precíziós gazdálkodás milyen szinten áll önöknél?

– Szinte az elsők között kezdtük el a környéken, és lassan teljes lesz a rendszer. Ugyanazon a nyomvonalon vetünk, kultivátorozunk, szakaszolással, differenciált tőszámmal, differenciált tápanyag-kijuttatással dolgozunk, precíziós talajmintavételek alapján, majd végül hozammérős kombájnnal takarítjuk be a termést. Az egész technológiához jól illeszkednek a Väderstad munkagépei is.

 

 

Szerző: FM