fbpx

Magyarország saját erőből kiváltja a teljes szójaimportot!?

Írta: Kohout Zoltán - 2016 szeptember 08.

GMO-mentes hazai alapanyagokból készült receptúra ellensúlyozza majd az eddigi GMO-s behozatal-függőségünket

Nagy jelentőségű fordulat előtt áll a hazai takarmányforgalmazás: Magyarországon saját receptúra válthatja ki a jellemzően génmanipulált alapanyagokból származó importszója-mennyiséget.

Kedvezőbb, olcsóbb és hazai

A hírt az FM parlamenti államtitkára jelentette be Sátorhelyen, a Bonafarm-csoport szója-tematikájú szakmai napján, szeptember 7-én. Nagy István közölte: a 2014-ben adott minisztériumi megbízás eredményeként laboratóriumok, takarmánykutató intézetek bevonásával olyan receptúra készült, amely kizárólag hazai gyártású alapanyagokra – kukoricára, szójára, repcére, illetve részben ezek extrahált darájára – épül, és a tejelőállat-ágazatban kap főszerepet. Miután Magyarország egyedülálló következetességgel áll ki a GMO-mentes mezőgazdaságért és takarmányalapanyag-előállításért, magától értetődik, hogy az új hazai termék is megfelel majd e követelményrendszernek. – Alapvető elvárásunk és célunk volt olyan termék kidolgozása, amely mind az állat egészségi és erőnléti állapotára, mind az élettartamára, mind a hozamokra nézve kedvező, és kedvezőbb ára van, mint az importalapanyagoknak – mondta az Agrárágazatnak adott interjújában az államtitkár.

Kiválthatjuk az importot!

Nagy István szerint 2-3 év elegendő lesz ahhoz, hogy Magyarország kiváltsa a jelenleg mintegy 700 ezer tonnás importszója-mennyiséget, és hazai alapanyaggal helyettesítse azt. – A GMO-tartalmú importot kiváltó fejlesztésnek nemcsak az állategészségügyi, hanem a nemzetgazdasági aspektusai is jelentősek, hiszen nemcsak a hazai alapanyag-termesztők és -gyártók nyernek új piacot, hanem várható, hogy az új magyar receptúra alapján készülő termékek iránti külföldi érdeklődés komoly exportpiacot nyit hazánk agrárgazdasága számára – tette hozzá az FM parlamenti államtitkára.

(Az ügyben a következő hetekben várható hivatalos bejelentés; további részletekkel lapunk októberi számában szolgálunk!)

Minden adott

Jelenleg évente 600-700 ezer tonna olyan külföldi szójadara érkezik az országba, amely genetikailag módosított (GMO) növényekből készült. Az így importált GMO-szója az állati termékeken keresztül bekerül az élelmiszerekbe. A világpiacon már szinte minden GMO-s, s például az EU éves 30 millió tonnás szójadara-behozatalának 20-40%-a lehet csupán GMO-mentes. Utóbbi nyilván drágább, viszont egyre nő a fogyasztókban az igény az ellenőrizhetően GMO-mentes előállítás láncon előállított élelmiszerek iránt. Hazánkban már csak azért is van lehetőség a GMO-s import hazai alapanyaggal való kiváltására, mert Magyarország a gazdaságos európai szójatermelési övezet északi határán helyezkedik el.