fbpx

Szójában az élen

Írta: Szerkesztőség - 2016 december 19.

Országos szója szakmai rendezvénysorozat Nógrádi Györggyel

A szemes fehérjenövények után járó kiegészítő támogatás bevezetésével 2015- ben 80%-ot növekedett a szója vetésterülete Magyarországon. A 2016-os némi visszaesést követően ismét rekord nagyságú szója vetésterülettel lehet számolni.

A Karintia kft tovább bővítette a modern genetikájú fajta kínálatát. 8 bőtermő, modern szója genetika áll immáron a gazdák rendelkezésére, ezzel a legnagyobb hazai szója portfólióval rendelkezünk az igen koraitól (000) egészen a közép (I) éréscsoportú fajtákig.

Szója

 

BŐTERMŐ FAJTÁINK, AMIK MÁR BIZONYÍTOTTAK:

A korai SIGALIA (00) és a néhány nappal hosszabb tenyészidejű, azonos éréscsoportba tartozó SINARA (00) az ország egész területére egyaránt ajánlott, gabona sortávra vetve. Az intenzív kezdeti fejlődéssel rendelkező hektáronként 4 tonna feletti termésre is képes BŐTERMŐ fajtákat közepesen intenzív technológiába javasoljuk, de meghálálják az intenzív termesztési körülményeket. Magas alsó hüvely szintjükkel, biztonsággal időben betakaríthatók.

A „DÉL BAJNOKAKÉNT” emlegetett, legnagyobb területen értékesített bőtermő középérésű REGALE (I) BŐTERMŐ szója fajtánk vetése a Balaton vonalától délre javasolt, elsősorban cukorrépa sortávra, mechanikai gyomirtással kiegészítve. A jól bokrosodó fajta állománya hamar záródik, és kiemelkedő termésre képes.

 

ÚJ FAJTÁK A KINÁLATBAN

A megújult Karintia szója portfólió 4 új fajtát is tartalmaz. Egyre nagyobb kereslet mutatkozik az igen korai (000) éréscsoportba tartozó szójákra. Az Új SULTANA (000) az ÚJ ALEXA (000), és az ÚJ VIOLA (000) fajtáinkat a tudatos gazda, a termőterület kihasználás maximalizálása, ugyanakkor rekultiválás céljából másodvetésként is alkalmazhatja. Ezek a készre oltott fajták tökéletesen megfelelnek egy korán lekerülő vetemény (pl. őszi árpa) utáni termesztésre!

Az ENERGY (0) középkorai fajtánkra mely ugyancsak 2017-től érhető el a kínálatunkban a magas termőképesség mellett az intenzív kezdeti fejlődés, közepes szármagasság és kiemelkedő szárszilárdság jellemző. A fajta magas ezermag-tömeggel és magas fehérjetartalom rendelkezik. Megdőlésre, szempergésre nem hajlamos. Az olaszországi nemesítés komoly ígéret a kiemelkedő szárazságtűrő képességre is. Az ország egész területén vethető fajtánk betakarítását követően még az őszi kalászos vetése is tervezhető. A fehér köldökű fajtánk, az élelmiszeriparban is keresett szója lehet.

Az ATLANTIC (I) BŐTERMŐ középérésű szója a leghosszabb tenyészidejű fajtánk, ami 2017-től ugyancsak a Karintia fajtakínálatát gazdagítja. Magyarországon már ismert és elismert, a déli országrészben igenkedvelt, nagy területen termesztett Atlantic, az azonos éréscsoportba tartozó Regale fajtánknál néhány nappal hosszabb tenyészidejű. Termesztését a rendkívüli bokrosodási erélye miatt kapás sortávra (45 cm vagy 72 cm) javasoljuk.

Ezekkel a top-fajtákkal az ország legnagyobb szója portfoliójával rendelkezik a Karintia Kft.

 

A VETŐMAGJAINK MINŐSÉGE

Kulcsfontosságú az adott termőhelyhez illeszkedő fajta kiválasztása. A szója vetőmag érzékenységéből adódóan legalább ennyire fontos a vetőmag megfelelő és kíméletes, magas minőségű kezelése. A Karintia Kft. egyszerre nyújt megoldást ezekre a kihívásokra. A szója csírázóképessége a többszöri kezelés hatására jelentős mértékben romolhat. Vetőmagüzemünkben ezért egy menetben juttatjuk fel a gümőképzéshez nélkülözhetetlen Rhizobium japonicum baktérium törzset, továbbá a gombaölő csávázószert. Ezután kerül sor a vetőmag minősítésére. A fémzárolás során a csírázási százalék meghatározása mellet a kórtani vizsgálatokra is sor kerül. A termelőt így a vetőmagjaink minőségét tekintve már nem érheti kellemetlen meglepetés, továbbá a hivatalosan minősített vetőmagjainknak köszönhetően a kiemelkedő extra támogatás feltételének is megfelelünk. Készre oltott több komponenssel kezelt vetőmagjaink megfelelő ár/érték arányát az évről évre jelentős mértékben bővülő értékesítési volumenünk igazolja vissza.

 

KIEMELKEDŐ A FELELŐSSÉGÜNK A TÁJÉKOZTATÁSBAN

Az ország egyik vezető szója vetőmag előállító és forgalmazó vállalataként, jelentős a felelősségünk, ami a tájékoztatást illeti. Ennek is megfelelve, 2016 – 2017.-ben az ország 9 helyszínén rendezzük meg immáron 5. alkalommal a várhatóan idén is teltházas, Magyarország legnagyobb szója szakmai rendezvény sorozatát. A növényvédelem-, termesztéstechnológia-, tápanyag utánpótlás-, és piaci elemzés témaköröket is érintő rendezvényeinken reméljük, hogy Önnel is mihamarabb, személyesen is találkozhatunk!

 

NÓGRÁDI GYÖRGYTŐL IS KÉRDEZHET

A KARINTIA SZÓJA ROADSHOW kiemelt vendége lesz többek között Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki a jövő EU-n belüli és kívüli piacairól tart a tőle megszokott sajátos hangvételű érdekes előadást.

Együttműködő partnereinkkel, a BASF Hungária kft-vel, a Timac Agro kft-vel és az Arysta LiseScyence Magyarország kft-vel közös rendezésű KARINTIA SZÓJA ROADSHOW részleteiről a www.karintia.hu honlapunkon olvashat. Bízunk benne, hogy a naprakész információkkal, a megújult és egyre bővülő fajtaválasztékunkkal, kedvező MŰTRÁGYA és NÖVÉNYVÉDŐSZER kínálatainkkal, továbbá a több mint 20 éves szakmai tapasztalatunkkal hozzá tudunk járulni az Ön sikeréhez is.

Ehhez kívánunk Önnek tengernyi SZÓJA termést!