fbpx

33 milliárdot utalt a MÁK a juh- és szarvasmarha tartóknak

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 21.

A tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése megtörtént: összesen 33 milliárd forint segíti a mezőgazdaság állattartó szegmensében tevékenykedő gazdákat.

 

Mezőgazdaság, állattenyésztés
A tavalyi termeléshez kötött támogatásokat utalta a MÁK az állattartóknak (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt tájékoztatása szerint

A korábban kifizetett előlegekkel együtt 3303 tejhasznú tehéntartó számára 23,8 milliárd forintot, 6727 juhtartó számára 7,6 milliárd forintot, míg 5630 húsmarhatartó számára hízott bikáik után 1,6 milliárd forintot utalt a Magyar Államkincstár.

A magyar állattartás támogatása nem csak a mezőgazdasági termelés, a foglalkoztatás és a magyar külgazdasági eredmények erősítése miatt fontos, de számos környezeti és élelmiszer-önellátási szempontból is jelentős haszna van – nyilatkozta a minisztériumi szakember.

 

10 év alatt 16 százalékkal növekedett a tejtermelés

Az európai uniós és a nemzeti forrásból finanszírozott különböző agrártámogatásoknak jelentős szerepe van abban, hogy 2010 óta több mint 16 százalékkal nőtt a tejtermelés, a fogyasztói tej 2020. évi importja pedig már csupán harmada a 10 évvel korábban mért mennyiségnek.

 

Mezőgazdaság, állattenyésztés
A juhállomány alakulása Magyarországon (Grafika: MTI)

 

Sok területen a gyepek megőrzésében a kiskérődzők legeltetésének nincs alternatívája

Környezeti szempontból óriási érték, hogy a juhtartás karbantartja a környezetet, megóvja a tájat és hozzájárul a biodiverzitás védelméhez. A legeltetés működőképességéhez jelentős részben a támogatások is hozzájárulnak.

Ez mellett kiemelkedő mezőgazdasági exportáru a bárány, ahogyan a húsmarha is, amelynek állománya bővült az elmúlt években.

 

Hogy valakiből igaz juhász lehessen, ahhoz alig elég egy élet (videó: Horizont Média)

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc