A mangalicatenyésztés mára sikeres agrárgazdasági ágazattá vált

Borítókép

A kormány célja, hogy a sertés- és a mangalicatenyésztés is nyereséges tevékenység legyen hazánkban, hangsúlyozta a mezőgazdaságért felelős államtitkár az Agrárminisztériumban megrendezett Mangalica szakmai napon.

A fórumon Feldman Zsolt elmondta, hogy a mangalica, mint nemzeti kincs megmaradását a kormány a tenyésztési tevékenység segítése révén az ágazat igényeihez illeszkedő támogatásokkal és korszerű állategészségügyi rendszer működtetésével segíti, olvasható az AM Sajtóiroda hírében.

A mangalica a legismertebb hazai őshonos sertésfajtánk, aminek tenyésztése nagy múltra tekint vissza: két évszázada ez alapozta meg a régióban tenyésztett többi sertésfajta kialakulását. 1950-ig a mangalica meghatározó volt a hazai köztenyésztésben, a szocialista nagyüzemi rendszerben viszont elvesztette jelentőségét, és a rendszerváltás idejére csaknem kihalt.

1991-ben Magyarországon kevesebb, mint 200 egyed maradt meg, de az eredményes fajtamentés révén mára a mangalicatenyésztés sikeres agrárgazdasági ágazattá vált: vörös, márványozott húsát, omega-3 zsírsavakban gazdag zsírját a hazai és a külföldi fogyasztók egyaránt nagyra értékelik.

A kormány célja, hogy a tenyésztés úgy legyen nyereséges, hogy közben a fajtát eredeti formájában őrizzük meg. Ennek segítésére egyrészt az Országgyűlés a mangalicát nemzeti kincsnek nyilvánította, másrészt a kormányzat fejlett állategészségügyi rendszert alakított ki: a hagyományos tenyésztési rendszer fenntartásának kereteit biztosítja és gazdabarát támogatási rendszert működtet.

Az Agrárminisztérium szakmai fórumán részt vettek franciaországi, portugál és spanyol szakemberek is az európai őshonos sertéstenyésztő szervezet (FESERPAE) képviseletében.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no