fbpx

Még mindig a Nádor a menő

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 július 17.

Az Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete kétnapos rendezvény keretében tartotta meg idén a martonvásári országos kalászosfajta-bemutatót. Itt tudtuk meg: a legsikeresebb termék még mindig a Nádor a Marton Genetics kalászosportfóliójában.

 

Marton Genetics logo

 

A több mint 30 mikroparcellát magában foglaló szántóföldi táblán tekinthették meg az érdeklődők a növénytermesztési kísérletek aktuális eredményeit, illetve a már több éve piacon lévő fajtákat összehasonlíthatták, érzékszerveikkel megvizsgálhatták.

 

Mezőgazdaság, Martonvásár
A növénytermesztési kísérletek aktuális eredményeit is megtekinthették az érdeklődők (Fotó: Barna Ferenc)

 

Nemesítők kíséretében

Az érvényben lévő járványügyi óvintézkedések betartására kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők; már a regisztrációnál be lehetett jelölni, hogy a két nap melyik szakában akarjuk megtekinteni a kísérleti parcellákat. 30 perces csúsztatással indították a kiscsoportokat, nemesítők, agrárszakemberek kíséretében. A kísérők tényszerű tájékoztatást adtak a kalászosok előnyös tulajdonságairól, ami segítheti a gazdák döntését egy-egy vetési terv összeállításánál.

 

A globális klímaváltozás hatásai

A termesztés körülményei és a környezeti hatások ismertetésénél a szakemberek kiemelték, hogy a kísérleti parcellák ugyanazt a növénytermesztési technológiát kapták, hogy az összehasonlítás egzakt legyen. Térségünkben a klímaváltozás egyre jobban érezhető: a telek enyhébbek, a csapadék szélsőségesen érkezik; a nyarak forróbbak és szárazabbak. Ezért a martonvásári nemesítők a kalászosok új fajtáit hozták létre, melyek kiváló alkalmazkodóképességgel bírnak, ugyanakkor képesek a malmi minőségre, nagy termelékenység mellett is.

 

Mezőgazdaság, Martonvásár
Marton Genetics fajtabemutatóján több mint 30 féle kalászossal ismerkedhettek meg a gazdák (Fotó: Marton Genetics)

 

Mv Nádor – a rekordtermés is elérhető vele, akár malmi minőségben

Az új termékek, melyek már 2018 óta a piacon vannak: Mv Nádor; Mv Ménrót és Mv Nemere. A triumvirátusból a középkorai érésű Mv Nádor tört ki, mely napjainkban is az egyik vezető őszibúza-fajta. Jó sütőipari minősége párosul a kimagasló termelékenységgel. A kísérleti körülmények között megállapított 10–11 t/ha termőképességet megközelíti (9–10 t/ha) üzemi termelésben is. Nagy előnye e mellett, hogy betegség-ellenállósága is rendkívül meggyőző. A szárrozsda kapcsán rezisztens, de számos egyéb betegséget jól tolerál, ami részben a rövid, stabil szárának köszönhető. A Ménrót és Nemere kiváló termésstabilitás mellett szintén jó állóképességgel bír, hidegtűrésük is jó, terméspotenciáljuk alig marad el a Nádor mögött, talán ezért szorultak háttérbe hozzá képest.

 

A még be nem mutatott Mv Seuso a holnap kalászosa

A legfrissebben minősített fajta, 10%-kal többet termett, mint az átlag, és stabilan tudja a malmi minőséget – ez az Mv Seuso. Most indul a vetőmagtermesztés és az üzemi kísérletek időszaka, a fajta előreláthatólag 2-3 év múlva lesz elérhető. Még meg kell állapítani, hogy melyik tájegységen, milyen agrotechnikával érdemes termeszteni, de ez a fajta a Nádor „utóda” cím várományosa – mondták egyöntetűen a kísérő nemesítők.

Kalászos
Ebben az évben kezdik az MV Kondás értékesítését, mely szintén nagy terméspotenciállal rendelkezik
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A legújabb sztár takarmánybúzából az Mv Kondás

Idén kezdik értékesíteni a nagy terméspotenciálú (9–11 t/ha) tar kalászos Mv Kondást. Ne tévesszen meg senkit a „takarmány” besorolás, kondíciói alapján kekszbúzának is kiválóan alkalmas. Könnyen termeszthető, átlagos technológiával, egy-két permetezéssel akár csodák érhetők el vele, mivel abszolút rezisztencia jellemzi. Erős szárral rendelkezik, kiváló bokrosodó- és állóképességgel bír.

 

A teljes tábla: zabtól az árpán keresztül a búza minden szegmenséig

Az érdeklődők bő egy óra alatt ismerhették meg a fajtaválaszték teljes spektrumát. Martonvásár felvonultatta a jelenleg forgalomban lévő búzáit (őszi, tavaszi, durum, tönköly), zabokat, árpákat, tritikálét, és a vendéglátók a felmerült kérdések kapcsán bármelyikről tényszerű, egyértelmű választ adtak.

 

Barna Ferenc