fbpx

Még öt nap, és jön az eső!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 24.

Vajon megjön-e pár nap múlva a – most már túlzás nélkül mondható – megmentő csapadék a földekre? Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hetek óta tartó szárazságban változás a jövő hét első felében várható, amikor a végre délnyugatira forduló áramlással egyre nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk. Szerdától már van esély komolyabb esőre, igaz, addig is ki kell húzni valahogy: szombaton érkezik egy gyenge hidegfront, de területi átlagban említést érdemlő csapadékot nem hoz, csak elszórt záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Ráadásul a talajok felső rétegét szárító szelek továbbra is élénkek maradnak.

A hetedik hete tartó száraz időben immár 50-60 mm csapadékhiány gyűlt össze az átlaghoz képest, és ez a tavaszi agrármunkák miatt most nagy baj: az őszi vetések számára ebben az időszakban lenne a legfontosabb a jó vízellátottság, a tavaszi vetések pedig ilyen száraz talajban nem tudnak kikelni.

Az őszi kalászosok a szárbaindulás, az őszi káposztarepce-állományok a virágzás fenológiai fázisában járnak, ilyenkor igénylik a legtöbb csapadékot. Ha továbbra sem érkezik számottevő eső, és a levegő páratartalma is a mostani alacsony értékeken marad, a száraz időben a repce a kelleténél hamarabb elvirágzik, ezért nem kötődik jól. A múlt heti hajnali fagyok is károsították a már virágzó állományokat, bár egy-egy kedvezőtlen napot még kihever a növény. A kapás növények vetéséhez a talaj hőmérséklete már elérte az ideális értéket, a jó magágyhoz azonban nedvességre is szükség lenne. A napraforgó vetése már javában zajlik, és egyre több helyen vetik a kukoricát és a burgonyát is. Sokfelé virágzik az alma, az északi országrészben is egyre jobban hajt az akác.