fbpx

Támogatást kap a meggyfeldolgozás

Írta: - 2014 szeptember 02.

Támogatást kap a meggyfeldolgozásBudapest, 2014. szeptember 1., hétfő (MTI) – Vissza nem térítendő általános csekély összegű támogatást vehetnek igénybe a termelők a meggy többlettermés feldolgozása és a feldolgozott meggy piacról történő ideiglenes kivonása céljából a földművelésügyi miniszter hétfői rendelete alapján.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint feldolgozási és közraktározási támogatásra lehet igényt benyújtani, a feldolgozási támogatás kerete 800 millió, a közraktározási támogatásé 30 millió forint.

A feldolgozási támogatásra vonatkozó támogatási kérelmet 2014. szeptember 8-ától október 7-éig, a közraktározásit 2015. június 1-jétől június 15-éig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon, postai úton.

A támogatás a csengődi, érdi, debreceni, újfehértói, kántorjánosi vagy cigánymeggy fajtákra vehető igénybe.

A rendelet szerint többlettermés: a tárgyévet megelőző hároméves időszakban megtermelt, illetve számlával vagy felvásárlási jeggyel igazoltan felvásárolt összes termésmennyiség összegének azon évek figyelembevételével képzett számtani átlaga, amikor termelés vagy felvásárlás történt, valamint a 2014. évben általa megtermelt, illetve számlával vagy felvásárlási jeggyel igazoltan felvásárolt termésmennyiség különbözete.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) júliusban jelentette be, hogy az ágazati szereplők bevonásával kidolgozta a meggypiaci feszültségek kezeléséhez szükséges intézkedéseket, amelyekhez a kormány többletforrásokat is biztosított. Az intézkedéssel mintegy 10-15 ezer tonna meggy feldolgozását, illetve raktározását kívánják támogatni.

A támogatás úgynevezett általános csekély összegű (de minimális) támogatás, vagyis annak összege, minden egyéb, az azt megelőző 2 évben kapott általános csekély összegű támogatással együtt, nem haladhatja meg vállalkozásonként a 200 ezer eurót.

MTI 2014. szeptember 1.