fbpx

Legelőtavak a Hortobágyon 3 milliárd forintért

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 04.

A hortobágyi pusztán újra régi a vízjárás, ez több tízezer hektárt érint, így számos fészkelő madár visszatérhet a természetes élőhelyére. A program célja, egy olyan kivitelezhető és példaértékű modell kidolgozása, mely segítheti a Kárpát-medence legelőtavainak helyreállítását.

 

Hortobágy

 

„Hazánk egyik legjelentősebb természetvédelmi beruházása” – jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára kedden, a Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon című LIFE projekt zárórendezvényén.

A rendezvényen a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrzési Nonprofit Kft. igazgatója arról beszélt, hogy az európai unió 7,2 millió euróval támogatta ezt a projektet, az összeghez a magyar kormány pedig 771 millió forint önrészt biztosított.

 

LIFE projekt

 

A beruházásnak köszönhetően visszaadták a pusztának a régi vízjárását, ami több tízezer hektárt érint, ennek következtében pedig számos fészkelő madár is visszatért a területre.

A beruházás során több mint 37.000 méternyi csatorna, árok, illetve néhány nagyobb vízgazdálkodási műtárgy szűnt meg. Emellett 1025 darab őshonos állatot vásároltak, illetve egy darab teleltető hodály, és hat darab pásztorszállás is megépült, a legelőtavak kiterjedése pedig 14-ről 290 hektárra nőtt.

 

 

Magyarországon idáig összesen 38 hazai koordinálású, hagyományos LIFE projekt kapott támogatást, hozzávetőlegesen 86 millió euró összköltségvetéssel, melyből 60,7 millió euró európai uniós vissza nem térítendő támogatást jelentett.

A LIFE program az európai unió 2021-2027 pénzügyi időszakban is folytatódik, várhatóan a természetvédelem esetén hozzávetőlegesen a duplájára növelt kerettel.

Forrás: Agrárminisztérium, Sajtóiroda
Fotó: Pelsőczy Csaba