fbpx

Közös munka a magyar agráriumért

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 25.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője és Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (PMGE) elnöke együttműködési megállapodást kötött az AGROmashEXPO nyitónapján.

A sajtótájékoztatón ezzel egy időben az egyesület vezetője együttműködési szerződés írt alá az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), valamint a Szent István Egyetem (SZIE) képviselőjével. A megállapodások célja, hogy a szervezetek az összefogás erejével, közösen segítsék a magyar agrárium és élelmiszergazdaság digitalizációját.

Magyarország agrár csúcsrendezvényén, az AGROmashEXPO-n Daróczi László ügyvezető jelezte, hogy az AMC örömmel vállal partnerséget a precíziós gazdálkodás megismertetésében és hazai elterjesztésében. „Arra törekszünk, hogy szakmai tudásanyunkkal, nemzetközi tapasztalatainkkal, kapcsolatainkkal és a közösség erejével segítsük a szakmai partnerek munkáját, mert ezáltal a magyar agrárium erősödéséhez, versenyképességének emeléséhez, továbbá az élelmiszergazdaság, és mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez járulunk hozzá” – mondta Daróczi László.

A rendezvényen a NAK képviseletében ifj. Hubai Imre arra emlékeztetett, hogy amióta az ember megműveli a földet, azóta törekszik arra, hogy hatékonyabban, precízebben, megalapozottabb szaktudással végezhesse munkáját. A NAK hozzá kíván járulni ahhoz, hogy jobb alkalmazkodóképességgel, jobb válaszokat adjanak a magyar gazdák a kihívásokra – jelentette ki Hubai Imre.

Az eseményen részt vett Tőzsér János, a SZIE rektora és Magyar Ferenc kancellár. A felsőoktatási intézmény rektora arról beszélt: ahol a digitalizáció előtérbe kerül ott fejlődés várható. A rektor beszédében arra is kitért, hogy intézménye és az egyesület a jövőben közös szakmai és tudományos események szervezésében támogatják majd egymást.

Az AKI képviseletében Kemény Gábor arra irányított rá a figyelmet, hogy az Egyesülettel közösen munkálkodva, kutatásaikból építkezve az AKI jövőbe mutató irányokkal tudja segíteni a magyar mezőgazdaságot, hiszen a valós eredmények ismerete a döntéshozókra, a 2020 utáni Közös Agrárpolitikára is kihat.

Somogyi Norbert György, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese közölte: világunkban ma három globális kihívás van, a klímaváltozás, a demográfia és az élelmiszerbiztonság, amelyre innováció nélkül ma már nem lehet megoldásokat találni. Ahogy eddig termeltünk, azt tovább nem fenntartható, a precíziós gazdálkodás e kihívásokra jelent egy megoldási lehetőséget – jelentette ki az elnökhelyettes.

Milics Gábor, az MPGE elnöke megköszönve a partnerek bizalmát arra invitálta a gazdákat, hogy minél többen kövessék nyomon munkásságukat, mely az együttműködési megállapodások megkötését követően precíziós gazdálkodási kerekasztallal folytatódott.

A résztvevők az eseményen mindannyian egyetértettek abban, hogy a digitális technológiák alkalmazásával látványosan fejlődhet a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés és a gazdaság hatékonysága, emellett egyre precízebbé és gyorsabbá válhat az ágazati adatgazdálkodás és a kommunikáció is.

http://www.amc.hu/belfoldi-rendezvenyek-esemenyek/egyuttmukodik-az-amc-es-a-magyarorszagi-precizios-gazdalkodasi-egyesulet/442/