fbpx

“Várom már, mikor jelenik meg a precíziós ágyeke”

Írta: Sándor Ildikó - 2019 december 12.

A IV. Kukorica és Búza Konferencia kaposvári állomásán interaktív kerekasztal-beszélgetésen firtatták napjaink slágertémáját, a precíziós gazdálkodást. Ugyanis a piaci siker reményében “internethuszárok” lepték el az agráriumot, vizsgálatok, adatok nélkül a lelkes, de tájékozatlan gazda nyitottságára alapozva. Az eredmény pedig? Adathalmazban keresgélő termelő, aki még azzal sincs tisztában, mire is lett volna szüksége.

És ha már a szükségnél tartunk: zömében csak azt mérjük – tisztelet a kivételnek -, aminek hiányát szankcionálják, még a saját hatékonyságunkkal sem vagyunk tisztában, addig semmiképp, míg pl. a műtrágyákat tonnaköltségben és nem hektárköltségben hasonlítjuk össze.

Mielőtt a teljes tudatlansággal azonosítanánk a termelőket, kijelenthetjük, hogy egy ilyen szakmai fórumon a “nullkilométeres” gazdán túl a precíziós gazdálkodás éllovasai is ott ülnek a sorokban.

Aki a folytatásra is kíváncsi, jan. 16-án Debrecenben még meghallgathatja a IV. Kukorica és Búza Konferencia előadásait.