fbpx

A világ élelmezésére lehet megoldás

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 05.

Környezetbarát, automatizált, vertikális beltéri növénytermesztési rendszert hoztak létre, melynek segítségével az időjárási körülményektől és szezontól függetlenül, az év minden napján magas minőségű zöldségekkel képesek ellátni a hazai éttermeket – tudtuk meg a K&H sajtótájékoztatójából.

 

Ibolya retek
Salátákhoz, szendvicsekhez jól használható mikrozöld: ibolya retek (Fotó: bedrock.farm)

 

A negatív környezeti hatások, ezen belül is az egyre kimerülő és csökkenő méretű termőföldek világszerte kihívást okoznak a mezőgazdaság számára. A szántóföldi élelmiszertermelésnek ezért egyik fenntartható alternatívája, kiegészítője lehet az úgynevezett beltéri növénytermesztés. Ez a hagyományos mezőgazdasági termeléshez képest kisebb területen, nagyobb mennyiségű növény termesztését teszi lehetővé. A hazánkban jelenleg még kevésbé elterjedt módszer ráadásul független az időjárási körülményektől, így egész évben ugyanolyan minőségű élelmiszer állítható elő. A Start it @K&H által támogatott fiatal cég, a bedrock.farm erre dolgozott ki egy áttörő, automatizált megoldást.

 

Időjárástól függetlenül egész évben ugyanaz a minőség

„Olyan vertikális beltéri növénytermesztési rendszert építettünk, amellyel egy négyzetméter alapterületen három és fél négyzetméter termesztésre alkalmas felületet hozunk létre. A módszernek köszönhetően az év minden napján, időjárástól és szezontól függetlenül mindig kiszámítható mennyiségben, magas minőségben és azonos áron tudjuk garantálni a friss zöldségeket, amelyek között magas minőségű leveles zöldek, fűszernövények, ehető virágok és mikrozöldek is megtalálhatók. Jelenleg helyi éttermeknek szállítjuk termékeinket, de terveink között szerepel, hogy a fogyasztók számára is elérhetővé tegyük a szolgáltatást. Fejlesztésünk további előnye, hogy számos szállítási feladat és költség megspórolható, mert gyakorlatilag helyben termeljük az árut, emellett a környezetet is kíméljük, mivel a hagyományos módszerhez képest kevesebb vizet használunk, és nem veszünk igénybe növényvédő szereket, műtrágyát sem” – mondta el Balázs Bence, a Start it @K&H inkubátorban fejlődő bedrock.farm egyik alapítója.

 

Bébi mángold
Egy marék bébi mángolddal biztosíthatjuk a javasolt napi K-vitamin-mennyiséget, de az A-, a C- és az E-vitamin pótlásában is segít (Fotó: bedrock.farm)

 

Folyamatosan kontrollált, állandó körülményeket biztosítanak a növényeknek

„Az állandó magas minőség garantálását automatizált megoldásaink révén érjük el oly módon, hogy a termesztéshez szükséges eszközöket egy egységes, integrált rendszerré alakítjuk. A beépített szenzorok folyamatosan kontrollált, állandó körülményeket biztosítanak a növények számára, így azok egyedi szükségleteihez tudunk igazodni. A jelenlegi rendszer üzemeltetése és értékesítése mellett a közeljövőben céljaink között szerepel, hogy lerakjuk egy olyan fenntartható technológia alapjait, amely később meghatározó lehet az élelmiszerellátás szempontjából” – tette hozzá Szűcs Endre, a bedrock.farm másik alapítója.