Mérgező is lehet a Halloween tök!

Borítókép

Egyre népszerűbb hazánkban is az október végi tökfaragás, valamint a sütőtök fogyasztása is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet, hogy a dísztök akár kismennyiségben is komoly rosszullétet okozhat.

A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök. Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Az egyik híres, elterjedt hazai fajtája a Nagydobosi, de jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök) is. Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.

A sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle: lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú is. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, s magas a szénhidráttartalma.

Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig. Fogyaszthatjuk például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként.

Amit a zöldségesek és áruházak általában (de nem minden esetben!) Halloween tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a Halloween tököt is leszedik – már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető. Az úgynevezett Halloween tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt.

Hazánkban többféle Halloween tök kapható. Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük elég kellemetlen.

A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, azaz nagyon körültekintően kell választani, ha étkezési célra szánjuk a zöldséget.

Tartalom közti banner a cikk végére
no