fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: - 2017 augusztus 21.

Műtrágya

A nemzetközi nitrogénpiacot hasonlóképpen lehetett jellemezni, mint a hazait. Nem sok érdekesség történt júliusban. Az árak szinte változatlanok maradtak a karbamidpiacon is. Egy enyhe, kis mértékű erősödésről lehetett hírt hallani Braziliából, illetve az Egyesült Államokból is, ahol 10 dollárral emelkedett az urea ára. Ezt a kínálat csökkenésének tulajdonítják. Függetlenül attól, hogy látszatra csendes a karbamid piaca, az elemzők egyetértenek abban, hogy az árak lassan emelkedni fognak. Vannak már szállítások, futó üzletek, új tender megy majd India felé is, amit július második felében hirdettek. Az orosz gyártók az ammóniumnitrát árát időközben meg is emelték az augusztusi szállításokra, ami szintén azt mutatja, hogy lassan emelkedésre lehet számítani nitrogénfronton. A fekete-tengeri kikötőkben az ammónium nitrát ára 160 és 165 dollár között mozgott júliusban. A horvát és a román kikötőkben a karbamid ára tonnánként 200-205 dolláros szinteken mozgott.

További gyengüléseket lehetett a nemzetközi piacon foszfor fronton megfigyelni. Gyengült a marokkó-i ár újfent, közeledik a konkurenciához. Július elején gyakorlatilag ők kezdték az árak gyengítését, aminek következtében más földközi-tengeri országok is enyhítették kínálati áraikat, illetve ez kihatott a fekete-tengeri ajánlatokra és természetesen a nyugat-európai árakra is a hó második felére. Ugyanebben az időszakban tovább gyengítette Marokkó az árait. A litván DAP gyár elvárásokon alul exportál az idei szezonban, ami arra engedhet következteni, hogy kénytelen lesz olcsóbb ajánlatokkal piacra lépni. Egyes források szerint akár közel 30%-kal is visszaesett az idei export nagysága az év első hónapjaiban. Az árak júliusra 340 dollár alá estek. A marokkói árak 360 dolláros szinten mozogtak júliusban, míg a fekete-tengeri kikötőkben az üzletek inkább a 330-340-es sávban köttettek.

A kálisó árak júliusban stabilan tartottak magukat, igaz a szezonalitásnak megfelelően nagy mozgás nem volt Európában. Megegyezés született azonban a kínai tenderárakon a hónapban, a vevő elfogadta a 230 dolláros árat, ami 11 dolláros emelkedést mutat az egy évvel korábbi árakhoz képest. A piac, illetve az értékesítők szeretnének magasabb árakat realizálni, ami most a kínai pozíciók miatt talán lehetséges lesz. Azonban lesznek új belepők is a piacon, pontosabban új bánya nyitja majd meg kapuit hamarosan Kanadában. Ezzel várhatóan tovább erősödik majd a kanadai export szerepe a világban. Jelenleg is Kanada a legnagyobb kálisóexportőrnek számít. Mint ismeretes, Kanadán kívül Fehéroroszország és Oroszország a legnagyobb exportőrök a világon.

Gabona

Európában folyamatosan megy az aratás. Hazánk mindig is előrébb jár ebben, mint az északibb régiók, hiszen az időjárás eltérő, hamarabb érnek be a kalászosok. Azonban az aratási nyomás meglátszik az Európában irányadó Párizsi Árutőzsde értékein is (1. ábra). Gyakorlatilag a július elején végbement felfutást a piac korrigálta, és az árak visszaestek a 170 eurós szintre. Egyelőre várni kell meg az európai termésképre és átlagra, de nagymértékű csökkenésre, az előrejelzett, előre számított adatoktól nagy eltérésre nem számítanak az elemzők. A búza mennyiségét az időjárás már nem fogja megváltoztatni, azonban nem ez a helyzet persze a kukoricával, ami meg csak most fejlődik, most állnak a címerek.

Érdekes képet mutat az európai és amerikai árutőzsdék alakulása a kukorica tekintetében. Míg az európai árutőzsdén júliusban csökkenést lehetett látni, addig az USA-ban inkább emelkedésnek indult a kukorica. Ez az ottani időjárásnak köszönhető. Európában egyrészről a nagy szárazság után jött egy lehűlés, ami csapadékot is hozott magával, másrészről sokszor a kukorica követi a Párizsi Árutőzsdén a malmibúza-jegyzéseket. Inkább az a mérvadó, az az irányadó, nem a kukorica. Sokan szokták a fedezeti ügyleteiket is malmi búzában megtenni. Ez látszódik a nyitott kötésállományokon is. Míg az augusztusi lejáratú kukorica nyitott kötésállománya 2615, az új termésű novemberi lejáratú kukoricáé 9625, addig a szeptemberi lejáratú malmi búzánál ez az érték több mint 80 ezernek felel meg, a decemberi lejáratú pedig több mint 210 ezer.

Az USA-ban azonban inkább az időjárás piac irányítja az áremelkedést, és természetesen a spekulatív tőke is segít annak mértékén. Az elkövetkező hetek igen fontosak lesznek mind az európai, mind az amerikai termés kimenetelét illetően. Fontos figyelni az időjárás alakulását, egy amerikai terméskiesés kihatással lehet természetesen az európai árakra is, miután az USA a világ egyik legnagyobb exportőré. Az EU nettó importőrnek számít kukorica terén, azaz amennyiben a világpiaci árak felfutnak, az kihatással lesz az uniós és a hazai árakra is.

1. ábra A szeptemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com


2. ábra A szeptemberi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, forrás: barchart.com

3. ábra Az augusztusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

Takarmány

Az irányadó Chicago-i Árutőzsdén a szójadaraárak júliusban kilőttek (4. ábra). A folyamatos gyengülések után napok alatt ugrott az árfolyam, majd egy kisebb korrekciót követően megtartotta szárnyalását a szójadara. Június vége óta több mint 30 dolláros volt az emelkedés mértéke amerikai rövidtonnában számolva, ami nagyjából 10%-kal kevesebb a metrikus tonnánál.

A hazai fizikai piacon is érzékelhető volt az emelkedés. Dollár alapon nagyjából átjött egy az egyben az árutőzsdei emelkedés hatása. Azt ugye nem kell elfelejteni, hogy időközben a dollár értéke csökkent, így forint alapon a változás mértéke enyhébb lett. A koper-i kikötőben a nyári hónapokra 370 dolláros szinten lehetett FCA Koper-paritáson árut vásárolni július második felére, míg ugyanezt június végén meg akár 345 dolláron is megtehettük volna.

Az emelkedések oka természetesen a forró időjárás, ami nem csupán Dél-Európában van jelen, hanem az Egyesült Államokban is. Ott pedig most a szójabab éppen növekedni készül. Néhol már arról beszélnek az ottani farmerek, hogy a betegség és a szárazság okozta várható terméskiesés miatt inkább egyszerűen csak a biztosítást kérik majd, és hátrahagyják a termést. Augusztus meghatározó hónap lesz a szójabab számára, mert akkor virágzik. Amennyiben nem javul addig az időjárás, akkor további emelkedésekre lehet majd számítani.


4. ábra Az augusztusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, forrás: barchart.com

Premixek tekintetében a vitaminok áraiban további erősödés várható C-vitaminfronton. Gyakorlatilag egy év alatt közel háromszoros árat kell fizetni a C-vitaminért. Egyes források alapján ez tovább erősödhet az év hátralévő részében. A kérdés az, hogy mikorra tud ez a trend megtorpanni, megfordulni. Egyes vélemények szerint tavaszig is kitarthat, és egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy utána visszaesik az ár a korábbi szintekre. Két éve a folsav ára futott az egekbe, sokkal nagyobb mértékben, mint most a C-vitamin ára. Utána a zuhanás is gyors ütemű volt, igaz a folsav ára most is magasabb, mint az emelkedés előtt. Ez általában megfigyelhető minden áruterméknél.

Hasonlóan kitartanak egyes B-vitaminok árai, és csatlakozott a sorhoz a D-vitamin is. Mint már korábban elemeztük, a kínai változások nagyban hozzájárulnak általánosságban az árak emelkedéséhez. Az elmúlt évtizedek alatt szép csendben minden multi áthelyezte a gyártását Kínába. Emellett a helyi, kínai üzemek is felépültek, beléptek a helyi gyártók is a világ kereskedelmének körfolyamába. Mindezeket tették úgy, hogy a legolcsóbban, környezetre nem figyelve oldják meg a dolgokat, állítsanak elő termékeket. Mostanra azonban, mikor már Kína kontrolálja a világ rengeteg ágazatának gyártásait, megfordult a kocka: egyrészt gazdaságilag is, mert már nem lehet ezeket a gyártókat és gyáraikat megkerülni, másrészről megfordult a kocka a környezetszennyezés tekintetében is. Rájöttek az állami vezetők, hogy mindenki ugyanazt a vizet issza, mindenki ugyanazt a levegőt szívja, így meg kell a környezetet tisztítani. Ez viszont pénzbe kerül. Elindultak az ellenőrzések, folyamatosan zárnak be Kínában gyárakat. Egyes helyi források alapján volt olyan rész, ahol a látogatott, ellenőrzött gyárak 80%-át bezárták a hatóságok. Ez persze lelassította a folyamatokat, de a lényeg az, hogy az olcsó kínai gyártás már más cipőben van, és a változások áremelkedéseket hoznak, legalább is átmenetileg. Arra azonban minden piaci résztvevő igyekszik figyelni, hogy az árak ne dráguljanak olyan magas szintekre, amikor új belepők fenyegetnek a piacot.

Végtermék

Az európai sertéshúspiacon szinte csak árcsökkenésekről lehetett hallani az elmúlt hetekben. Július vége fele közeledve az észak- és közép-európai országokban meg csökkenő tendenciát mutatnak az árak, de a dél-európai országokban inkább mar stabilizálódni látszanak. Mint ismeretes, az árcsökkenés a német piacról indult, ahol a vágóhidak indították a nyomásgyakorlást az árakra. Németországban az elmúlt hetekben 11 centtel csökkentek a felvásárlói árak. A csökkenés mértéke a 28. hétről a 29. hétre 6 centes volt, azaz növekedett annak mértéke. Hasonló a helyzet a Benelux-országokban is, míg Dánia egyelőre lemaradt az árcsökkenés ütemét tekintve, hiszen csupán 4 centtel lett olcsóbb a sertés ára ugyanezen a héten. Az osztrák árak hasonlóan követik a német trendeket, azonban a kéthetes intervallum tekintetében csupán 5 centtel csökkentek az árak a német 11 centes árcsökkenéssel szemben. Az élőállatpiac egyelőre tartja magát, a húsok árát kellett csökkenteni, mert természetesen megjelentek a nemet piacról az olcsóbb termékek. Érdekesség, hogy egyre jobban nyílik az olló a spanyol és német árak között. Spanyolországban továbbra is kitartanak az árak, csökkenésről nem lehetett hallani. Ezt az elemzők két okra is visszavezetik, az egyik a nagy meleg, a másik pedig a turistaidőszak. A kínálat nem tudott nőni a hőség miatt, míg a kereslet továbbra is jelentős a turistaszezonnak köszönhetően is. Az elkövetkező időszak áralakulásával kapcsolatban az elemzők egyelőre nem jutottak konszenzusra, vannak, akik a vágóhídi nyomásokra alapozva esetleg további árcsökkenésekre számítanak, mások szerint azonban az állatlétszám csökkenésének, a kínálati oldal gyengülésének a lehetősége miatt úgy gondolják, stagnálni fog inkább az ártrend. Abban sokan egyetértenek azonban, hogy nem várható hasonló, két hét alatt bekövetkező 11 centes csökkenés.

A hazai piacon szintén árcsökkenésről adott számot hazánk az európai statisztikai összesített adatok alapján. Ugyan még nincsenek meg a 29. heti hazai adatok, de az átlagos hasított hideg súlyban egy mázsa sertés ára a 27. és 28 hét között több mint 1600 forinttal csökkent azok után, hogy előtte, a 26. és 27. hetekben még kitartottak az árak.

Kiadták az európai exportadatokat az év első négy hónapja tekintetében, ami alapján kiderült, hogy Németország elvesztette vezető szerepét a sertéspiacon. A spanyol kivitel lett a legjelentősebb az uniós berkekben. Az első négy hónapban közel 1,29 millió tonna volt az export mértéke, ami értékben 2,6 milliárd eurónak felelt meg. Ezt összehasonlítva a 2016-os év hasonló időszakával, a mennyiség 3%-kal csökkent, de a magasabb értékesítési áraknak köszönhetően 14%-kal nőtt a kivitel értéke. Spanyolország 11%-kal növelte a kiviteli mennyiségét és elérte a 277.871 tonnát. Ezzel szemben a németek csökkenésről adtak számot. Az export 17%-os csökkenést mutatott, és ezzel 273.381 tonna lett. Dánia szinten csökkenést mutatott az előző évhez képest. Ők 11%-kal exportáltak kevesebbet, összesen 192.801 tonna mertekkel. Az átlagos spanyol export érték 1,28 euró volt élősúlyban számolva, szemben az egy évvel korábbi átlagos 1.02 euróhoz képest. Ugyanez az adat Németország tekintetében 1.29 euró 2017-ben, míg 2016-ban 1.05 euró volt.

Valuta

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is 0,9%-os szinten tartotta a jegybanki alapkamat mértékét. A legutolsó kamatmeghatározó ülés július 18-án, kedden volt, a következő pedig augusztus 22-én, kedden lesz. Előreláthatóan továbbra sem lesz változás a jegybanki alapkamat tekintetében. Júliusban enyhén erősödött a forint más valutákkal szemben. Egyrészről erősödött az euró ellenében, aminek következtében jobban tudott erősödni a többi valutával szemben, miután az euró jó hónapot zárt, és gyakorlatilag erősödött minden jelentős valutával szemben. A forint július második felére már a 305-ös szintet támadja az euróval szemben. A kérdés át tudja-e törni, vagy visszafordul majd a 310 irányába. Amennyiben pusztán gazdasági adatokat vennénk figyelembe, akkor lenne rá esély, azonban sokan úgy gondoljak más tényezők is szerepet játszanak ebben. Mindenesetre a nyáron elmozdult a 310-es szintről a nemzeti fizetőeszközünk.

Továbbra is gyengélkedik a zöldhasú. Az amerikai dollár értéke már 1,16-ra gyengült az euró ellenében, azaz már 1,16 dollárt kell fizetni egy euróért. Kijöttek az amerikai inflációs adatok, és nem rosszabbak voltak, mint várták őket, ami esetleg már arra enged következtetni, hogy a kamatemelés is elmarad majd. Annyi bizonyos, hogy a momentum most a dollár ellen dolgozik, ami egyébként segíti majd az amerikai termékek piacra jutását. Trump körutat tett a világban, és nemtetszését nyilvánította ki a nagy exportáló országok politikája ellen, mint Dél-Korea, vagy Németország. Mint köztudott, Németország hatalmas többlettel rendelkezik, ami egyébként normális körülmények között a saját valutájuk felértékelését eredményezné, azonban az euró nem csupán a német körülményeket mutatja, hanem annak része például Görögország is, ami viszont csökkentőleg hat a közös valuta értékére. Ez alapján a gyengítő momentumok alapján a németek még jobban járnak, és még többet tudnak exportálni. A kérdés mindezek alapján Trump milyen következtetéseket és stratégiát von majd le ebből, és meddig gyengülhet majd az amerikai fizetőeszköz.

Tömösi Attila