fbpx

VM: a piaci szereplők többsége pozitívan ítéli meg a sertésáfa csökkentését

Írta: - 2014 június 05.

VM: a piaci szereplők többsége pozitívan ítéli meg a sertésáfa csökkentésétBudapest, 2014. június 4., szerda (MTI) – A piaci szereplők többsége pozitívan ítéli meg, hogy az élő- és félsertés áfakulcsa januártól 27-ről 5 százalékra csökkent, az év elején általában jellemző alacsony kereslet megélénkült, a termelők a forgalom növekedéséről számoltak be – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére szerdán.

A tájékoztatás szerint az intézkedés alapvető célja a hazai munkahelyek megvédése, valamint a feketegazdaság visszaszorítása volt. Az áfa-csökkentéstől az állatlétszám emelkedésén, valamint a tisztességes piaci szereplők versenyhátrányának csökkenésén túl a VM és az ágazat szereplői egyaránt azt várják, hogy a hazai alapanyag felvásárlás növekedjen, ami visszafoghatja az élősertés behozatalt. Az intézkedés életbe lépése óta még kevés idő telt el, jelenleg elsősorban a szakmai érdekképviseleti szervezetekhez beérkezett ágazati visszajelzések, tapasztalatok állnak rendelkezésre – írták.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérdőíves felmérése szerint a piaci szereplők többsége pozitívan ítéli meg az áfa-csökkentést, gazdasági szereplők egy része már tapasztalt változásokat, javult az együttműködési hajlandóság és a fizetési határidő.

A VM a pozitív folyamatok közül kiemelte, hogy jobban megéri hazai alapanyagot vásárolni, az év elején általában jellemző alacsony kereslet megélénkült, a termelők a forgalom növekedéséről számoltak be. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a vágósertés felvásárlása 4,9 százalékkal emelkedett az első negyedévben.

Élénkülést tapasztaltak a tenyészállatok forgalmában is, mivel a tenyészállatok vásárlása is az 5 százalékos áfa-körbe tartozik január 1-jétől.

Kissé élénkült a félsertés közvetlenül fogyasztóknak, illetve kereskedőknek történő értékesítése, és önmagában a félsertés kereskedelme is. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint januárban 68,1 százalékkal, februárban 57,2 százalékkal, márciusban 59,4 százalékkal, áprilisban pedig 82,97 százalékkal nőtt a félsertés feldolgozói értékesítésének mennyisége 2013 azonos időszakához képest.

Csökkent az élősertés importja: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint 2014. január-áprilisban 10,1 százalékkal csökkent az élőállat importjának mennyisége 2013 azonos időszakához képest.

Közölték: az eddig eltelt hónapok bíztató jeleit statisztikai oldalról megerősíteni egyelőre nem lehet. A bemutatott folyamatok a sertés ágazatra ható tényezők együttes hatásának eredménye. Teljes körű, rövid távú értékelés statisztikai és piaci adatokkal együtt legkorábban 2014 augusztusában készíthető – olvasható a tárca válaszában.

MTI 2014. június 4.