fbpx

Bővítik az export célú gép- és berendezés gyártók hitelkereteit

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 08.

A lízing piac 2013-ban

Szelíd stagnálás jellemezi a lízingpiacot – mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a 2013-as év eredményeit összegző sajtóbeszélgetésen még február elején. A tavaly megkötött szerződések száma 4 százalékkal csökkent, 6 százalékkal mérséklődött a teljes portfólió mértéke is, miközben 365 milliárd forintra nőtt a kihelyezések értéke az elmúlt 12 hónapban. A gazdasági válság miatt a pénzintézetek óvatos pénzpolitikát követnek, a finanszírozásban partnereiktől a megszokott időkhöz képest magasabb önrészt várnak el. Az ügyfelek több mint fele kis- és közepes vállalkozás, csökkent a lakossági, ellenben nőtt a nagyvállalati ügyfelek aránya. Az egyes szegmensek nagyon eltérő pályát futottak be a válság kitörése óta. Tavaly például a haszonjármű finanszírozás bővült leginkább, míg az ingatlanlízing tovább csökkent, e területen zajló fejlesztés jó ideje „szabad szemmel” nem látható. Az autós befektetésben, fejlesztésben nőtt, a többi szegmensben a válság előtti szinten beragadt az önrészek mértéke.

Bővítik az export célú gép- és berendezés gyártók hitelkereteit

Vezet a nyílt végű pénzügyi lízing

Lévai Gábor kiemelte, Magyarországon jelentősen visszaesett a hitellel támogatott beruházások aránya, értéke. A vezető szerepet a nyílt végű pénzügyi lízing tölti be (a szerződések 70 százaléka pénzügyi lízing). Az egyes szakterületeken, például a haszonjárművek esetében tavaly 32 százalékkal több szerződést kötöttek, ami 42 százalékos kihelyezés növekedést jelentett. Egy nagyobb buszbeszerzés a válság előtti szintre emelte az új buszokra kötött szerződések összegét. Az előző évi nagyon alacsony bázishoz képest duplájára emelkedett a használt teherautók finanszírozása. A haszonjárművek többi területén nincs érdemi fejlődés.

Mezőgazdasági gépek lízinggel

A kevés üdítő színfoltok egyike a mezőgazdasági gépek piaca. A számok alapján az agrárium gépesítése 2010 óta folyamatosan fejlődik, tavaly 45 milliárd forint áramlott az ágazatba a lízingfinanszírozás segítségével. Elemzők szerint jól teljesít a szektor az uniós támogatás nélkül is, mint ismert, az utolsó mezőgazdasági EU beruházás-támogatást 2009-ben lehetett megszerezni. Ugyanakkor az általános gépek mennyisége 23 százalékkal, míg a szerződések száma 26 százalékkal csökkent az elmúlt évben. Az EU-társfinanszírozott GOP (2014-től GINOP) pályázatok következtében itt még mindig jelentős a hitel formában történő finanszírozás. Hanczár Zsolt, a szövetség elnöke, valamint Nyikos Katalin, a Deutsche Leasing Hungaria Zrt. ügyvezető igazgatója megjegyezte, a fejlesztési forrásokért a mezőgazdaságban érződik nagyobb érdeklődés, de a hitelkulcsok csökkentése nem gerjesztett pótlólagos beruházási igényeket. Nagyobb szerepet kap a pályázati forma, mindenki kivárja az új pályázatokat.

Export előfinanszírozás

Nátrán Roland, az Exim Bank vezérigazgatója a lízing refinanszírozási export hitelezés lehetőségéről számolt be. Az elmúlt 18 hónapban a kezdeti 190 milliárd Euróról 260 milliárdra, jelenleg 600 milliárdra bővítették a támogatás keretét. E források azok számára kínálnak megoldást, akiknek a fejlesztési terveit elutasítják a kereskedelmi bankok, nem vállalják fel a magas kockázatokat. Az Exim Bank egyedi megoldása akár két évre szólóan előfinanszírozza az exportot. Az elvárások egyike, hogy az export értéke érje el a 2-5 évre kikötött futamidő alatt a kölcsön összegét. E lehetőséggel elsősorban a hazai gép- és, berendezésgyártók, illetve szolgáltatók külföldi lehetőségeit kívánják szélesíteni. A támogatott hitelezést a legtöbb hazai bank és hitelintézet befogadta, illetve ajánlja ügyfeleinek. Nátrán Roland kiemelte, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az exportösztönző kamat mindenkori értékét a referencia kamat (CIRR) + legfeljebb 4 százalék keretben határozták meg. A referencia kamat március 14-ig 1,45 százalék, amelyre a pénzintézetek jelenleg átlagosan 2,05 százalékot hozzátesznek. Az új támogatási forma most vizsgázik, várhatóan 30-60 százalékkal bővítheti majd a gép-és berendezés gyártók export célú termelését a következő időszakban.