Mezőgazdasági épületek utólagos hő és víz szigetelése szórt POLIURETÁN szigetelő habbal

A régi építésű sertés-, baromfi- vagy szarvasmarha-ólak oldalfalai, de leginkább a tetők héjazása még hőszigetelés

A fűtésre, esetleg hűtésre felhasznált energia és a jószág által elfogyasztott

A jó hőszigetelés mellett fontos az állattartó épületekben a higiénia biztosítása is.

ami csökkentheti a jószág súlygyarapodását. A téli időszakban a túl alacsony hőmérséklet pedig többlet takarmányfogyasztáshoz vezethet.

Lapos tetős épületeknél – ahol nincs külön igény a belső felületek tisztításos mosására – szóba jöhet a külső oldali szigetelés is.

A szórással a felületre felvitt kétkomponensű, a kiszórás után habosodó zártcellás kemény POLIRETÁN hab igen gyors reakció idejű, függőleges felületekre és a mennyezetre is szórható monolitikus, toldásmentes szigetelést képez, ami a fogadó felületre köztes légrés nélkül, tökéletesen feltapad. Egy réteg habszórás 10-15 mm kész habvastagságot eredményez és a rétegek száma tetszés szerint növelhető. A végleges habvastagságot, vagyis a szigetelés összvastagságát a megvalósítandó, illetve elérendő eredő hő átbocsátási tényező értéke határozza meg.

k a szigetelés mögé bekerülnének.

  • A hab zártcellás (zárt cellák száma: 95%), mosásnál nem vesz magába vizet.
  • A laza, töredezett, elöregedett héjazatokat, héj szerkezeteket (40×40-es palafedés, cserépfedés, gyenge minőségű trapézlemez fedés stb.) teherbíróvá teszi.
  • Az így kapott megoldás csak akkor azonos értékű a szórt POLIURETÁN habéval, ha a táblás szigeteléseket a héjazat alsó felületére légrés-mentesen, hermetikusan fel lehet ragasztani. Ez általában az előforduló tetőrendszereknél nem oldható meg. Ellenkező esetben ugyanis a POLISZTIROL szigetelésen keresztül a köztes légrésig kialakul egypáradiffúziós áramlás, aminek következtében a belső tér magas páratartalmú levegője eljuthat a harmatpont alatti hőmérsékletű héjazat alsó oldaláig, ahol a benne lévő vízgőz lecsapódik, vagyis kondenzálódik. Ez a téli hónapokban fokozatosan átnedvesíti a POLISZTIROL lemezt, ami végül a súlynövekedés miatt leszakadhat.

    Kétségtelen tény viszont, hogy a magas tűzvédelmi követelményeket csak a nem „éghető szigetelő”szigetelő anyagok tudják biztosítani. A szórt szigetelés alkalmazhatóságát végső soron a tűzvédelmi előírások határozzák meg.

    Dr. Lehoczky János

    AGA-BAU Kft.